Autonieuws

Aangescherpte Toyota TS040 Hybrid niet bang voor Audi's en Porsche's

Nu Audi en Porsche respectievelijk de R18 e-tron quattro en 919 Hybrid uit de doeken hebben gedaan, was het nog wachten op de laatste favoriet voor het winnen van de 82ste 24 Uren van Le Mans, namelijk Toyota. En hier is -ie dan: de verbeterde TS040 Hybrid en die staat er een stuk zelfverzekerder bij dan vorig jaar.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Toyota TS040 Hybrid spuwt tot wel 1.000 pk! De helft daarvan (520 stuks) wordt geleverd door een atmosferische 3.7 liter V8 en het restant door twee krachtige elektromotoren. Een flinke verbetering ten opzichte van het vorige model, dat op een gecombineerd vermogen van 830 pk uitkwam. Bovendien is een verhoogd vermogen niet het enige wapenfeit van de vernieuwde TS040 Hybrid. Hij heeft voortaan namelijk ook vierwielaandrijving, wat gerealiseerd is door een elektromotor de voorwielen te laten aandrijven en de ander, die bovenop de achteras zit, de achterwielen aan het rollen te krijgen.

25% zuiniger
Die elektromotoren zijn natuurlijk verantwoordelijk voor het 'Hybrid'-gedeelte van de aandrijflijn. Bij het remmen en het loslaten van het gaspedaal werken de motoren tevens als generatoren om zo hun energie weer terug te winnen. Zo bevatten ze na elke remactie weer energie om pijlsnel te accelereren. Maar de motoren zijn er niet enkel voor pure stuwkracht, ook maken ze de TS040 ook zuiniger. Strengere regelgeving verplichtte Toyota om de bolide 25% zuiniger te maken en dat hebben de Japanners door middel van de aandrijflijn en een verminderde luchtweerstand verwezenlijkt.

Silverstone
Het FIA World Endurance Championship vangt aan op 20 april, op het Engelse Silverstone. Toyota stuurt daar twee TS040 Hybrid's het circuit op die bestuurd zullen worden door Alexander Wurz, Stéphane Sarrazin, Kazuki Nakajima, Anthony Davidson, Nicolas Lapierre en Sébastien Buemi. Huzarenstukje van het seizoen is echter natuurlijk de 24-uursrace van Le Mans. Die wordt op 14 en 15 juni verreden en waar Audi maar dit keer ook Porsche een geduchte rivaal voor de zege is.

Gerelateerde artikelen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Porsche 919 Hybrid klaar voor Le Mans

Autonieuws
Porsche 919 Hybrid klaar voor Le Mans
> Artikel lezen

Nieuwe Toyota TS040 met veel enthousiasme naar Le Mans

Autonieuws
Nieuwe Toyota TS040 met veel enthousiasme naar Le Mans
> Artikel lezen

Audi schuift aangescherpte R18 e-tron naar voren

Autonieuws
Audi schuift aangeschepte R18 e-tron naar voren
> Artikel lezen

Dit zijn de troeven van de nieuwe Audi R18 e-tron

Autonieuws
Gewicht
> Artikel lezen

Audi R18 e-tron vs. Porsche 919 Hybrid: 1-0

Fotogalleries
Audi R18 e-tron vs. Porsche 919 Hybrid: 1-0
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.