Autonieuws

Honda Civic Type-R Concept

Japans vuurwerk: Honda Civic Type-R Concept

Met de presentatie van de Civic Type-R Concept komt er voorgoed een einde aan Honda's behouden line-up. Het merk uit het land van de Rijzende zon mag eindelijk weer zijn imago afstoffen en haar kunsten tonen. En die zijn ze zeker nog niet verleerd!

Japans vuurwerk: Honda Civic Type-R Concept
Na jaren van proberen het groenste jongetje van de klas te zijn heeft de topman van Honda ruimte ingepland om het ooit zo sportieve imago van Honda op te vijzelen. De ontwikkeling van de nieuwe NSX werd nieuw leven ingeblazen en ook mocht er een Type-R komen van de huidige Civic. Het eerste levensteken van deze topatleet geeft Honda tijdens de Autosalon van Genève in de vorm van een productierijp studiemodel.

Heftig kostuum

En om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat oogt de Type-R Concept bruut! Met zijn uitgeklopte wielkasten, forse voorbumper en enorme lichtmetalen wielen geeft de voorzijde duidelijk aan wat de intentie van deze Japanner is. Maar het is vooral de achterzijde die imponeert dankzij vier vuistdikke uitlaten, een grove diffuser en lel van een achterspoiler. De strijd met de Opel Astra OPCRenault Mégane RS en Seat Leon Cupra kan beginnen!

“Mocht 280 pk nog niet overtuigend genoeg zijn dan zorgt het koppel van 400 Nm er wel voor dat de concurrentie een toontje lager zingt.”


Geblazen viercilinder

Maar Honda brengt in deze hothatch-oorlog niet enkel een atletisch voorkomen mee, maar tevens de kracht die past bij de spierbundel. De Civic Type-R Concept is namelijk uitgerust met een geblazen viercilinder met twee liter inhoud die garant staat voor 280 pk. Mocht dat nog niet overtuigend genoeg zijn dan zorgt het koppel van 400 Nm er wel voor dat de concurrentie een toontje lager zingt. Gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak moet dit ongetwijfeld voor spectaculaire prestaties zorgen. Dat moet ook wel want Honda heeft aangegeven de snelste voorwielaangedreven productieauto op de Nürburgring te willen zijn. En laat Seat die titel net van Renault afgepakt hebben. De lat ligt dus heel hoog voor de Japanners.

Japans vuurwerk?

Helaas moeten we nog flink geduld hebben op het antwoord van Honda. Productie van de Civic Type-R staat pas voor volgend jaar gepland en dat jaar zou tevens het geboortejaar van de nieuwe Ford Focus RS zijn. Een hatchback met dezelfde missie. Vuurwerk lijkt gegarandeerd.
Kim Koning
Door Kim Koning

Mis geen belangrijk Honda-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Japans vuurwerk: Honda Civic Type-R Concept
Japans vuurwerk: Honda Civic Type-R Concept
Japans vuurwerk: Honda Civic Type-R Concept
Japans vuurwerk: Honda Civic Type-R Concept

Zoeken

Merk- & modeldossiers