Autonieuws

Nieuwe Audi TT is scherper, sportiever en innovatiever

Scherper, sportiever en bovenal ook nog eens innovatief: de derde generatie Audi TT doet de uitspraak 'driemaal is scheepsrecht' in veel opzichten eer aan. Audi presenteert de nieuwe TT Coupé meteen met een diesel- en benzinemotor alsook als extra sportieve TT S.

De TT staat sinds de eerste generatie te boek als een stijlicoon. En als je dat predicaat eenmaal hebt ontvangen, dan is het heel lastig voor een fabrikant om het over een compleet andere boeg te gooien. Audi speelde het bij de tweede generatie dan ook op veilig en paste vooral het front aan. Fan van de TT? Dan hoef je je bij deze derde generatie geen zorgen te maken, want deze evolutie is opnieuw het geval. De derde generatie zal net zo makkelijk herkenbaar zijn als z’n voorgangers, ook al werd de stijl in het algemeen een stuk scherper. Dat is vooral te zien ter hoogte van de vouwlijn over de flanken, de milde knik in de achterste zijruiten, de slanke lichtunits met karakteristieke LED-dagrijverlichting en de nieuwe, vijfhoekige grille. We krijgen het gevoel dat Audi alles heeft fijngeslepen.
Verdere uiterlijke kenmerken zijn dat alle modellen twee grote ronde uitlaten krijgen, behalve de TT S die vier ovalen spruitstukken heeft. Ze zitten onderaan de net even iets strakker gelijnde kont met wederom de geïntegreerde uitschuifbare spoiler die op de vorige generatie zijn intrede deed. Zodra je 120 km/h rijdt komt die tevoorschijn om de neerwaartse druk op de achterwielen te vergroten. Een S Line-pakket zal van meet af aan beschikbaar zijn, met onder meer andere bumpers, 18 inch wielen en een ophanging die iets verder verlaagd is.

“We krijgen het gevoel dat Audi alles heeft fijngeslepen.”

Iets gegroeid
Met een lengte van 4,18 meter is de Coupé op een haar na even groot als z’n voorganger. De hoogte is met 1,35 meter zelfs identiek. De wielbasis veranderde wel, die nam met 3,7 centimeter toe tot 2,50 meter. De wielen staan dus wat meer op de hoeken dan voorheen. Samen met de breedte van 1,83 meter (ook iets gegroeid) moet dat positieve gevolgen hebben voor de rij-eigenschappen van de compacte coupé. Wat daar ook invloed op heeft is het met 50 kilogram afgenomen gewicht dankzij het nog meer toepassen van aluminium.

Interieur
Het zeer gelikte interieur zal je als trouwe lezer ook niet als een verrassing komen. Audi liet het immers al tot in detail zien. Voor wie het gemist heeft lopen we de belangrijkste zaken voor de goede orde nog even door. Het meest aansprekende nieuws is het volledig digitale instrumentarium dat bestaat uit een groot LCD-scherm waarmee de klokkenwinkel en het losse scherm bovenop het dashboard worden samengevoegd en tal van nieuwe functies omvat. Daarnaast zien we ronde ventilatieroosters met geïntegreerde bediening. Beide oplossingen hadden tot doel om het interieur zo clean mogelijk te kunnen ontwerpen.
Het interieur biedt nog altijd plaats aan vier personen met volwaardige voorstoelen en een achterbank die met wat goede wil dienst kan doen voor noodgevallen. De bagageruimte is inmiddels weer met 13 liter gegroeid en meet nu 305 liter. Bovendien is de achterbank neerklapbaar. Een noviteit is de LED matrix-verlichting. Die is intelligent en kan op basis van GPS-gegevens al een bocht beginnen uit te lichten nog voordat aan het stuurwiel is gedraaid.

“Beide oplossingen hadden tot doel om het interieur zo clean mogelijk te kunnen ontwerpen.”

Motoren
Audi lanceert de TT en gelijk ook de TT S. In de gewone TT is er vooralsnog de keuze uit één benzine- en één dieselmotor. Beiden zijn viercilinders voorzien van directe injectie en een turbo. De benzinemotor gaat als 2.0 TFSI door het leven en ontwikkelt 230 pk en 370 Nm. Standaard is het blok gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en wordt het vermogen enkel op de voorwielen losgelaten. In dat geval sprint de TT in zes seconden naar 100 km/h en wordt een (begrensde) topsnelheid van 250 km/h geklokt. Wie gaat voor de versie met quattro en de S tronic-bak met dubbele koppeling kan de bekende sprint in 5,3 seconden voltooien. En reken dankzij de vierwielaandrijving eveneens op een portie extra tractie.
De diesel meet eveneens 2.0 liter cilinderinhoud, maar moet het stellen met een vermogen van 184 pk en een koppel van 380 Nm. In dit geval is een handbak en voorwielaandrijving de enige optie. De sprint naar honderd verloopt in een keurige 7,2 seconden in combinatie met een topsnelheid van 235 km/h. Grootste voordeel van de diesel is zijn verbruik van slechts 4,2 l/100 km en CO2-uitstoot van maar 110 g/km. En jawel, dat resulteert in 20% fiscale bijtelling bij zakelijk gebruik.

TT S
De Audi TT S valt vanzelfsprekend niet in de bijtellingsprijzen, maar mag zich wel tot het feestnummer bekronen. Hij beschikt over hetzelfde 2.0 TFSI-blok als de S3 maar dan met maar liefst 310 pk en 380 Nm. Quattro-vierwielaandrijving is hier steeds present, maar Audi biedt je nog steeds de keuze tussen een handbak of een automaat. Jezelf vanuit stilstand naar 100 km/h katapulteren kan in 4,7 tellen. Pittig, zeker voor een auto die niet meer dan 6,8 l/100km vraagt.

Gerelateerde artikelen

Abt pompt Audi TTS op tot 370 pk

Tuning & styling
Abt TTS
> Artikel lezen

Visueel verlekkeren: Audi TT clubsport turbo concept

Fotogalleries
Audi TT clubsport turbo concept
> Artikel lezen

Sportief figuurtje: Audi TT S line competition

Autonieuws
Sportief figuurtje: Audi TT S line competition
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.