Autonieuws

Letterlijk adembenemend: de Koenigsegg One:1

Met 1.360 pk en een topsnelheid van 440 km/h hoeven we toch niet meer uit te leggen dat de Koenigsegg One:1 het meest brute is wat ooit Zweden verlaten heeft? Recordverpletterende cijfers waar ze bij Bugatti bang van worden. Doodsbang.

Er wordt al tijden gesproken en vooral gespeculeerd over de One:1; het absolute topmodel van Koenigsegg. Het model draagt een naam die op meerdere manieren uit te leggen valt, maar slechts één waarheid kent: One:1 staat voor de vermogens-/gewichtsverhouding van 1:1. Elke pk hoeft dus maar 1 kg voort te slepen. En dat is uniek. Zoals eigenlijk de gehele auto.

1.340 pk
Met het vrijgeven van deze foto's hebben we eindelijk ook een beeld van de auto. Hij is gebaseerd op de Agera, maar wel voorzien van het nodige spoilerwerk. Dat moet ook wel, want met maar liefst 1.360 pk(!) zal er veel verwacht worden van de downforce. En die is indrukwekkend. Bij een snelheid van 260 km/h wordt er maar liefst 610 kg downforce gegenereerd.

0-400 km/h in recordtempo
De 1.360 pk moet volgens Christian von Koenigsegg de mogelijkheid bieden om een topsnelheid van 440 km/h neer te zetten. Inderdaad, sneller dan een Bugatti Veyron die op dit moment nog altijd het record heeft als het op productieauto´s aankomt. Nu is die topsnelheid nog niet eens het meest spannende verschil, maar de manier waarop de Zweedse supercar het zal bereiken wel. De Scandinaviërs hebben laten weten dat hun computerberekeningen aangeven dat de Koenigsegg One:1 de snelste 0-200, 0-300 en zelfs 0-400 km/h tijd neer zal zetten. In keiharde cijfers: de sprint naar 400 km/h moet in een ongelofelijke 20 seconden te realiseren zijn. Dat is liefst 25 seconden sneller dan de Veyron dit doet. Als dat niet allesverpletterend is!

Kosten
Een prijs geeft Koenigsegg niet op, wat ook niet uitmaakt want alle zes exemplaren zijn al verkocht, maar reken op een bedrag dat nog vele malen hoger ligt dan de miljoen euro die Koenigsegg vraagt voor een Agera.

Gerelateerde artikelen

Testrit Koenigsegg One:1 eindigt in een groene hel

Autonieuws
Testrit Koeningsegg One:1 eindigt in een groene hel
> Artikel lezen

450 km/h snelle Koenigsegg One:1 komt in de spotlights

Autonieuws
Koenigsegg One:1 stapt uit de schaduw
> Artikel lezen

Koenigsegg: Ringrecord met One:1 in voorbereiding

Autonieuws
Koenigsegg: Ringrecord met One:1 in voorbereiding
> Artikel lezen

De duizelingwekkende feiten van de Koenigsegg One:1

Autonieuws
1:1
> Artikel lezen

Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"

Autonieuws
Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.