Autonieuws

Snelle Koreaan: ProtoMotors Spirra

Het Koreaanse bedrijf ProtoMotors brengt een nieuwe sportauto op de markt. De lichte Spirra is gemaakt uit aluminium en carbon. De Spirra is leverbaar met drie motoren. De 320 pk sterke V8 zorgt voor fantastische prestaties.

ProtoMotors is een relatief jonge onderneming. Het bedrijf is opgericht in juni 1997. ProtoMotors heeft zich in het begin met name bezig gehouden met het assisteren van bijvoorbeeld Daewoo en Hyundai bij de ontwikkeling van technische zaken. Bovendien stond ProtoMotors garant voor de bouw van de conceptcars waarmee Daewoo in 1997 op de IAA in Frankfurt stond. Ook diverse dummy´s en andere showauto´s van Hyundai, Daewoo en Kia werden door ProtoMotors ontwikkeld. In 2001 presenteerde ProtoMotors een lichtgewicht sportauto op basis van de Hyundai Coupé. In 2002 presenteerden ze dezelfde auto onder de naam Spirra. Nu, alweer drie jaar later, debuteert het productiemodel van de Spirra op de Seoel Motor Show.
 
Drie motoren
De Spirra is een middenmotor sportauto dat dankzij de vele ervaring van ProtoMotors uiterst licht is gehouden. De body is van lichtgewicht carbon waarbinnen een aluminium space frame schuilt. Motorisch is er keuze uit maar liefst drie verschillende motoren. De lichtste motor is de 2.0 liter viercilinder turbomotor met een vermogen van 200 pk. Gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak accelereert de Spirra 2.0T in 6,4 seconden naar 100 km/h en behaalt ´ie een topsnelheid van 225 km/h. De tweede motor is een 3.0 liter V6 met een vermogen van 182 pk. De 3.0 liter Spirra sprint in 6,7 seconden naar 100 km/h en is daarmee wat langzamer. Wel behaalt ´ie een 5 km/h hogere topsnelheid. Tot slot is er een dikke 4.6 liter V8. Deze is gekoppeld aan een handgeschakelde 6-bak, levert 320 pk vermogen en zorgt voor een acceleratie van slechts 4,6 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 280 km/h.  Als optie is de V8 leverbaar met een 6-traps sequentiele versnellingsbak.
 
Tussenmodel
De Spirra is een sportauto die precies tussen de massaproductie sportauto´s en de superexclusieve sportauto´s valt. Hij heeft een lengte van 4,24 m, een breedte van 1,93 m en een hoogte van 1,18 m. De auto biedt plaats aan twee personen en heeft een gewicht van slechts 987 kg (2.0 Turbo).
 
Exportplannen
ProMotors gaat de Spirra waarschijnlijk wereldwijd verkopen. In ieder geval is de VS een belangrijke markt voor de Koreaanse fabrikant.

Gerelateerde artikelen

Hyundai gaat toch voor compleet nieuwe i40

Spyshots
> Artikel lezen

Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel

Autonieuws
Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel
> Artikel lezen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?
> Artikel lezen

Seetroën by Citroën dé oplossing tegen wagenziekte?

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Nissan: 'Nieuwe GT-R wordt snelste ter wereld'

Autonieuws
> Artikel lezen

Reed Dumas toch bijna de peperdure VW R Pikes Peak in puin

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.