Autonieuws

PSA zet de weg omhoog in met aandeelhouder Dongfeng

Het hing al een tijdje in de lucht dat PSA een deel van haar aandelen ging verkopen aan het Chinese Dongfeng. De kogel is nu door de kerk en met de nieuwe kapitaalinjectie zet PSA de weg omhoog in.

De noodlijdende Peugeot-Citroën groep noteert al twee jaar op rij een miljardenverlies. In 2012 was het nettoverlies € 5 miljard en afgelopen jaar stond er € 2,3 miljard verlies in de boeken. Er moest wat gebeuren bij PSA. En dat is nu vorm gegeven met een aandelenverkoop. Dongfeng betaalt € 800 miljoen voor een aandeel van 14%. De Franse staat evenaart dat bedrag voor een net zo hoog aandeel, ook van 14%. Daarmee hebben beide instanties evenveel zeggenschap in PSA als de familie Peugeot, die al vanaf 1810 aandeelhouder is in het concern.

Winstgevend vanaf 2016
Mede door een met 2,4% dalende omzet, naar € 54,1 miljard in 2013, heeft PSA over de jaren een enorme schuld opgebouwd. Om die schuld grotendeels weg te werken injecteert Dongfeng een bedrag van € 3 miljard, puur om PSA een boost te geven. Die boost moet er voor zorgen dat PSA haar target, om vanaf 2016 weer winstgevend te zijn, haalt. Verder vooruitdenkend wil het Franse concern in 2020 een jaarlijkse afzet van anderhalf miljoen auto’s realiseren. Het gros hiervan moet in China en andere Aziatische markten verkocht worden. Dit geeft meteen een extra verklaring voor Dongfeng’s kapitaalinjectie. Om het extra kracht bij te zetten staat de bouw van een research & development lab gebouwd in China, waar onder andere een nieuw platform zal worden gebouwd voor kleinere auto’s.

Eigen identiteit
Philipe Varin, voorzitter van PSA, benadrukt dat de Chinese inbreng niet betekent dat de autobouwers hun identiteit verliezen. PSA zal onafhankelijk blijven en ondanks de Chinese invloed haar Franse identiteit behouden. Carlos Tavares, CEO van het Franse concern noemt deze deal zelfs het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenisboeken voor PSA. Met auto’s die de sterke identiteit van Peugeot en Citroën uitstralen wil het bedrijf er bovenop komen, en met de hulp van Dongfeng slaat ze een nieuwe weg in: de weg omhoog.

Gerelateerde artikelen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Grote plannen voor Peugeot, Citroën en Opel

Autonieuws
Grote plannen voor Peugeot, Citroën en Opel
> Artikel lezen

Peugeot Rifter neemt stokje over van Partner

Autonieuws
> Artikel lezen

Peugeot's nieuwste EV lust stof en modder als ontbijt

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Traagste Peugeot 205 GTi ooit is ook de coolste

Autonieuws
> Artikel lezen

Wegdromen bij de 1.360 pk sterke DS X E-tense

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.