Autonieuws

BMW neemt laserlicht in productie (i8)

BMW heeft aangekondigd als eerste autofabrikant ter wereld een model te gaan leveren met laserlicht. De BMW i8 zal eind dit jaar optioneel worden uitgerust met deze hypermoderne verlichting. Maar wat is laserlicht precies? En wat zijn de voordelen?

De ontwikkeling van autoverlichting gaat in ongekend snel tempo door. Waar we twintig jaar geleden enkel nog met halogeen werkten hebben we de afgelopen twee decennia Xenon zien opkomen. Maar nog voordat elke nieuwe auto daarmee werd uitgerust stootte LED al door. Die opkomst gaat zowaar nog sneller. Inmiddels zijn we aanbeland bij de volgende ontwikkeling: laserlicht.

Compacter, zuiniger en duurder
BMW presenteerde het concept in 2011 op de i8 concept. Kort daarna gaven ze al aan dat laserlicht de toekomst heeft en LED zal voorbijstreven. Laserlicht maakt gebruik van nog kleinere reflectoren, heeft een (nog) langere levensduur dan LED en bovendien is het licht prettiger om te zien. Tel daarbij op dat het lichter van gewicht is en bovendien 30% minder energie verbruikt dan LED en de voordelen zijn wel duidelijk. Voor nu is vooral de kostprijs nog het enige nadeel, maar dat zal - net als bij LED het geval was - een kwestie van tijd zijn.

Laserlicht heeft de toekomst
Met laserlicht is een bereik te halen van 600 m. Dat betekent dat het al hoge bereik van LED-licht nog eens verdubbeld wordt. Reken erop dat we hier meer van gaan horen. Audi toonde recent de Sport Quattro Concept voorzien van lasertechnologie en met het in productie nemen ervan op de BMW i8 verwachten we dat de fabrikant uit München een voortrekkersrol neemt en het door zal voeren op talloze modellen. Audi zal overigens snel volgen, met de nieuwe R18 e-tron wordt het op Le Mans al in de praktijk getest en verwachten we van de fabrikant die 'Voorsprong door techniek' predikt toch minimaal een snel antwoord.

Gerelateerde artikelen

Laserlicht voor Audi Sport Quattro Concept

Autonieuws
Laserlicht voor Audi Sport Quattro Concept
> Artikel lezen

Audi toont technologie van de toekomst

Autonieuws
Audi toont technologie van de toekomst
> Artikel lezen

Opgefriste Audi A8 blijft teasen met matrix-verlichting

Autonieuws
Opgefriste Audi A8 blijft teasen met matrix-verlichting
> Artikel lezen

Een zomers weekend in met de BMW i8 Roadster

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.