Autonieuws

Nieuwe Toyota TS040 met veel enthousiasme naar Le Mans

Toyota heeft de hegemonie van Audi nog niet kunnen doorbreken, maar de laatste twee edities desalniettemin moedig gestreden. Voor de komende 24 Uren van Le Mans zijn de kaarten echter wat anders geschud. Door nieuw opgelegde regels zijn de LMP1-auto’s bij voorbaat meer aan elkaar gewaagd en dat heeft het vertrouwen bij Toyota in hun nieuwe TS040-racer doen stijgen.

Wij houden wel van een stevig duel. Als het maar eerlijk en sportief verloopt. En dat heeft het eigenlijk altijd gedaan tijdens de races binnen het World Endurance Championship-races, de 24 Uren van Le Mans, maar zal nog meer van kracht zijn gedurende de komende editie op 14 en 15 juni. De nieuwe, strakkere FIA-regels laten minder ruimte over voor improvisatie en dat kan resulteren in meer aan elkaar gewaagde WEC-teams. Onze ogen zijn daarbij vooral gericht op Audi, Toyota en nieuwkomer Porsche dat feitelijk terug van geweest is. Audi heeft haar nieuwe R 18 e-tron reeds gepresenteerd en Porsche heeft ook al het nodige uit de doeken gedaan over haar LMP1-bolide. Dus was het wachten op Toyota.

V8-Hybrid
Toyota heeft de spanning er behoorlijk in gehouden door nu pas haar Le Mans-bolide voor het komende WEC aan te kondigen. Het is een gloednieuwe geworden, de TS040, die de TS030 Hybrid opvolgt. Ten opzichte van zijn voorganger is de TS040 tien centimeter smaller als gevolg van de nieuwe regels. Ook is de Toyota veiliger omdat de achterzijde beter bestand moet zijn tegen aanrijdingen. Om aan snelheid te winnen geeft de hybride-aandrijflijn zijn vermogen voortaan vrij aan alle vier de wielen. Een V8-benzinemotor fungeert als hoofdkrachtbron en die wordt ondersteund door twee extreem krachtige elektromotoren: een exemplaar van Aisin AW op de vooras en een Denson-exemplaar op de achteras. De energie die tijdens het remmen vrijkomt, wordt gebruikt om de TS040 Hybrid tijdens het accelereren een boost te geven.

Silverstone
De Toyota TS040 zal voor het eerst zijn kunsten vertonen tijdens de eerste WRC-race op het Engelse Silverstone op 20 april. En voor het derde opeenvolgende jaar zitten Alex Wurz, Nicolas Lapierre, Kazuki Nakajima, Anthony Davidson, Sébastien Buemi en Stéphane Sarrazin om de beurt achter het stuur. Ze krijgen dit seizoen gezelschap van reservecoureur Mike Conway.

Gerelateerde artikelen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Porsche Le Mans-racer kan nog flitsender

Autonieuws
Porsche Le Mans-racer kan nog flitsender
> Artikel lezen

Dit zijn de troeven van de nieuwe Audi R18 e-tron

Autonieuws
Gewicht
> Artikel lezen

Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde

Autonieuws
Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde
> Artikel lezen

Toyota verrast en verbaast met nieuwe RAV4

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi wint bewogen 81ste 24 Uren van Le Mans

Autonieuws
Audi wint bewogen 81ste 24 Uren van Le Mans
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.