Autonieuws

Mercedes S 600 verzacht verlies Maybach 57

Maybach mag dan wel dood zijn, Mercedes-Benz zal daarin volop troost bieden door een heuse lijn aan verscheidende S-klasse’s te lanceren. Met de onthulling van de nieuwe S 600 poogt het merk zoal de vroegere eigenaren van de Maybach 57 op te vangen.

De nieuwe Mercedes S-klasse is nog niet zo lang in ons midden en toch hebben we al een hele rits uitvoeringen de revue zien passeren. Naast de reguliere modellen, de S 350, S 400 Hybrid en de S 500, hebben de nieuwe S 63 en S 65 AMG ook al het levenslicht gezien. En daarmee is de koek nog lang niet op, te beginnen met deze S 600.

Geen 9-traps
Als vanouds rust er voorin de S 600 een joekel van een twaalfcilinder. In de nieuwe heeft die precies 5.980 cc aan inhoud, een slagvolume dat onder hoge druk met lucht wordt gevuld door twee turbo's. Het vermogen is op 530 pk komen te liggen bij een koppel van 830 Nm dat tussen 1.900 en 4.000 tpm volledig ter beschikking staat. Veel (terug)schakelen doet de S 600 dus niet, al is het best opmerkelijk dat Mercedes-Benz daarvoor nog altijd de 7G-Tronic automaat inzet. Ondanks dat de V12 een oude bekende is, hadden we de nieuwe 9-traps toch wel verwacht. In de E-klasse is die al wel verkrijgbaar. Ondanks het forse wagengewicht van krap 2 ton, maar dankzij het hoge motorvermogen, accelereert de S 600 alsnog in een meer dan vlotte 4,6 seconden naar de 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Voor wat het waard is: de S 600 beschikt voor het eerst standaard over de ECO start/stop-functie en voldoet bovendien aan de Euro6-emissienorm. Als gecombineerd verbruik geeft Mercedes 11,1 l/100 km op en dat is 21 procent minder dan zijn voorganger (14,1 l/100 km).

Pullman
Naar goede traditie zal ook de nieuwe S 600 standaard worden geleverd met verlengde wielbasis. De koets strekt zich dan uit over een lengte van 5,25 meter. Geen 5,73 meter zoals de Maybach 57 destijds, maar de chauffeerde zal desalniettemin weinig te klagen hebben achterin de S 600. Wie toch graag volledig languit wil kunnen liggen, kan beter wachten op de S-klasse Pullman. Die komt er in twee lengte-uitvoeringen, beide met extra lange wielbasis, en zal pas echt de pleister op de wonde van het verdwenen Maybach zijn.

Gerelateerde artikelen

Luxe kent geen grenzen in Maybach Edition 125!

Autonieuws
Luxe kent geen grenzen in Maybach Edition 125!
> Artikel lezen

Mercedes Ditigal Light-koplamp projecteert nog net geen smileys

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes S-klasse Pullman vervangt Maybach

Spyshots
Mercedes S-klasse Pullman vervangt Maybach
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.