Autonieuws

‘Terugkeer Lagonda toch op losse schroeven’

Zou Aston Martin hebben geleerd van de fout die Mercedes-Benz maakte met Maybach? De CEO van het Britse sportwagenmerk, Ulrich Bez, heeft in elk geval laten doorschemeren dat Lagonda mogelijk niet terugkeert als merk-, maar als modelnaam.

Maybach was heel vroeger een op handen gedragen automerk, maar sinds kort is daar weinig meer van over nu Mercedes-Benz de hand in eigen boezem heeft moeten steken omwille van hun gefaalde aanpak om dat merk nieuw leven in de blazen. Aston Martin heeft sinds 1947 ook zo’n exclusiviteitsmerk, namelijk Lagonda. Jaren geleden kondigden de Britten al aan deze af te willen stoffen, waarbij het aanvankelijk bedoeld was om het opnieuw als prestigieus merk te laten reïncarneren. Maar Aston Martin lijkt daar nu op terug te komen, deels omdat dit niet zozeer meer nodig is om het tot een succes te laten uitgroeien.

“De eerste stap naar de herintrede van Lagonda bleek immers al tricky genoeg”

Gevaarlijk
Hoewel Mercedes het ondanks de ontstane wansmaak rond Maybach toch opnieuw aandurft deze naam opnieuw te gebruiken (op de eigen producten), krijg je (van het publiek) doorgaans maar één kans om een vermaard merk nieuw leven in te blazen. Mercedes, maar ook Aston Martin weet dat maar al te goed en dus springt het Britse merk uiterst zorgvuldig om met Lagonda. De eerste stap naar de herintrede bleek immers al tricky genoeg toen de gepresenteerde SUV in 2009 vele zure gezichten deed trekken – hoewel dat grotendeels te maken had met de vorm van de auto. De combinatie maakte het desondanks des te grimmiger.

“Bez denkt dat Lagonda wereldwijd niet voldoende bekendheid geniet om op haar eigen benen te kunnen staan.”

Naamsbekendheid
Toch zet Aston Martin door met het ontwikkelen van een grote SUV. Simpelweg omdat zo’n auto tegenwoordig van een sportwagenbouwer getolereerd wordt. Sterker, het succes ervan is onomstotelijk met als grootste voorbeeld natuurlijk de Porsche Cayenne. Maar ook de SUV-plannen van Maserati en Bentley lijken niet langer een taboe te zijn. Waarom dan wel die van Aston Martin? Bovendien kunnen zij ook wel een succes(je) gebruiken. Maar of er enkel Lagonda voorop de neus van de toekomstige kolos prijkt is nog onzeker. Ulrich Bez denkt dat Lagonda wereldwijd niet voldoende bekendheid geniet om op haar eigen benen te kunnen staan. ‘In Europa kent slechts een klein groepje Lagonda en in China en Amerika al helemaal niemand’, aldus Bez. ‘De juiste aanpak is de grote vraag momenteel’.

Bron: Autovisie

Gerelateerde artikelen

Aston Martin Lagonda Taraf ook voor Europese rijkaards

Autonieuws
Aston Martin Lagonda Taraf
> Artikel lezen

Aston Martin Lagonda Vision baart opzien

Autonieuws
> Artikel lezen

ProMemorie: Aston Martin Lagonda (1976)

ProMemorie
ProMemorie: Aston Martin Lagonda (1976)
> Artikel lezen

Lagonda herleeft met exclusieve serie

Autonieuws
Lagonda herleeft met exclusieve serie
> Artikel lezen

‘Aston Martin Lagonda springlevend´

Autonieuws
‘Aston Martin Lagonda springlevend´
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.