Autonieuws

Fiat-Chrysler

Fiat koopt de rest van Chysler op

Fiat heeft z’n zin gekregen. Lag eerder de Amerikaanse VEBA nog dwars vanwege onder andere Chrysler’s pensioenfondsen die dat bedrijf in beheer heeft, inmiddels zijn beide partijen het met elkaar eens geworden en koopt Fiat de resterende 41,5% procent van de aandelen van de Amerikaanse autobouwer.

Fiat koopt de rest van Chysler op
Fiat was al voor 58,5% eigenaar en met het overnemen van de resterende 41,5% van VEBA (Voluntary Employees Beneficiary Association) krijgt de Italiaanse fabrikant de volle zeggenschap over Chrysler. Dat heeft het altijd al graag gewild, al gaat daarmee wel nog eens een bedrag van 3,65 miljard dollar gemoeid. Vervolgens komt daar later nog eens 700 miljoen dollar bij voor VEBA, het fonds dat tot op heden de Chrysler-medewerkers voorziet in hun oude dag en medische zorg.

Betere tijden

Fiat zit al enige tijd te azen op het volledig inlijven van Chrysler. Zelf heeft het Italiaanse merk het erg moeilijk, dit in tegenstelling tot het Amerikaanse merk, dat de laatste twee jaar weer erg goed boert. De grote baas bij Fiat, Sergio Marchionne, ziet het overnemen van Chrysler dan ook als een (deels persoonlijke) overwinning, want na de fusie behoort het Fiat-Chysler-concern ineens tot één van de grootste autoproducenten ter wereld. En volgens Marchionne is dat een belangrijke stap naar beter tijden voor Fiat.

Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers