Autonieuws

Fiat koopt de rest van Chysler op

Fiat heeft z’n zin gekregen. Lag eerder de Amerikaanse VEBA nog dwars vanwege onder andere Chrysler’s pensioenfondsen die dat bedrijf in beheer heeft, inmiddels zijn beide partijen het met elkaar eens geworden en koopt Fiat de resterende 41,5% procent van de aandelen van de Amerikaanse autobouwer.

Fiat was al voor 58,5% eigenaar en met het overnemen van de resterende 41,5% van VEBA (Voluntary Employees Beneficiary Association) krijgt de Italiaanse fabrikant de volle zeggenschap over Chrysler. Dat heeft het altijd al graag gewild, al gaat daarmee wel nog eens een bedrag van 3,65 miljard dollar gemoeid. Vervolgens komt daar later nog eens 700 miljoen dollar bij voor VEBA, het fonds dat tot op heden de Chrysler-medewerkers voorziet in hun oude dag en medische zorg.

Betere tijden
Fiat zit al enige tijd te azen op het volledig inlijven van Chrysler. Zelf heeft het Italiaanse merk het erg moeilijk, dit in tegenstelling tot het Amerikaanse merk, dat de laatste twee jaar weer erg goed boert. De grote baas bij Fiat, Sergio Marchionne, ziet het overnemen van Chrysler dan ook als een (deels persoonlijke) overwinning, want na de fusie behoort het Fiat-Chysler-concern ineens tot één van de grootste autoproducenten ter wereld. En volgens Marchionne is dat een belangrijke stap naar beter tijden voor Fiat.

Gerelateerde artikelen

Fiat peinst erover Alfa Romeo en Maserati te verkopen

Autonieuws
Fiat peinst erover Alfa Romeo en Maserati te verkopen
> Artikel lezen

Euro NCAP kent geen genade voor Fiat Punto

Autonieuws
> Artikel lezen

Fiat Fullback als extra stoere Cross

Autonieuws
Fiat Fullback als extra stoere Cross
> Artikel lezen

Ook Fiat start eigen handel in klassiekers

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo de knetter! Giannini stopt Fiatje liefst 350 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.