Autonieuws

Smart gaat flink reorganiseren

Het gaat niet zo goed met Smart. Hoog tijd om het merk eens nader te bekijken en uit te dunnen, aldus DaimlerChrysler. Het gevolg is dat er banen zullen sneuvelen, de Roadster uit productie gaat en de Formore (SUV) niet zal komen.

De Raad van Bestuur van DaimlerChrysler AG heeft zich op 31 maart 2005 beraden over een nieuw businessplan voor de divisie Smart van de Mercedes Car Group. Het concept wordt in de komende weken in detail uitgewerkt en zal eind april ter goedkeuring aan de Raad van Commissarissen van DaimlerChrysler AG worden voorgelegd.
 
Roadster verdwijnt
De productie van de Smart Roadster wordt eind 2005 beëindigd. Het project van de Smart SUV, ook wel bekend als Formore, wordt niet verder uitgewerkt. De kern van het nieuwe businessplan is een herstructureringsprogramma, waardoor het resultaat in 2007 met ca. 600 miljoen euro verhoogd moet worden. Hiervoor worden de vaste kosten binnen de komende twee jaar met ca. 30% gereduceerd en de productiviteit aanzienlijk verhoogd.
 
Meer verkooppunten
Het aantal verkooppunten zullen de komende jaren flink worden uitgebreid. Het belangrijkste deel daarvan zal worden geintegreerd bij de Mercedes-dealers. Door het zogenaamd shop-in-shop concept moet het aantal verkooppunten met 25% toenemen.
 
Nieuwe Fortwo
Met dit nieuwe businessplan krijgt het merk smart een solide bedrijfseconomische basis. De doelstelling is in 2007 het break-even-point te bereiken. In het nieuwe plan wordt de ontwikkeling van de opvolger van de Smart Fortwo versneld en bovendien nadrukkelijker naar de wensen van de Amerikaanse markt gekeken. De volgende generatie van de driecilinder benzinemotor zal ook door andere fabrikanten gebruikt gaan worden. De kosten van dit motorenproject zullen vanwege de verwachte schaaleffecten aanzienlijk worden verbeterd. De samenwerking met Mitsubishi Motors inzake de Smart Forfour wordt gecontinueerd.
 
Ontslagen
Over het geheel genomen gaat DaimlerChrysler AG ervan uit dat de kosten die in 2005 worden gemaakt voor de herstructurering ca. 1,2 miljard euro zullen bedragen. Hierin begrepen zijn vervroegde afschrijvingen op installaties en werktuigen, betaling van verplichtingen tegenover derden en andere waardecorrecties. Bovendien bevat het programma een wezenlijke afbouw van het personeelsbestand. In dit verband streeft de directie van Smart GmbH naar sociaal verantwoorde oplossingen. Hierover zijn in de komende weken gesprekken met de ondernemingsraad gepland.
 
Slecht voor DaimlerChrysler
De aanzienlijke herstructureringskosten in verband met het nieuwe Smart-businessplan beïnvloeden de resultaatverwachting van het DaimlerChrysler concern voor 2005. Wanneer de buitengewone lasten voor Smart buiten beschouwing worden gelaten, verwacht het concern na een zwakker eerste en tweede kwartaal voor het totale jaar 2005 in vergelijking met 2004 nog steeds een lichte stijging van de bedrijfswinst.

Gerelateerde artikelen

Smart fortwo cabriolet: goedkoopste cabrio van NL

Autonieuws
Prijzen nieuwe Smart fortwo cabriolet
> Artikel lezen

Smart presenteert drie elektrische modellen

Autonieuws
Smart presenteert drie elektrische modellen
> Artikel lezen

Smart trekt kap af bij Fortwo Cabrio

Autonieuws
> Artikel lezen

Smart Vision EQ Fortwo: smart van jou, smart van mij

Autonieuws
> Artikel lezen

Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd

Autonieuws
Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.