Autonieuws

Snelste Jeep ooit: Jeep Grand Cherokee SRT-8

Het wordt oppassen voor de Porsche Cayenne, want Jeep komt met een supersnelle Grand Cherokee SRT-8. De door een 6.1 liter V8 aangedreven Grand Cherokee SRT-8 accelereert in minder dan 5 seconden naar 100 km/h.

SRT is de performanceafdeling van de Chrysler Group. Auto´s als de Chrysler 300C SRT-8, Crossfire SRT-6 en de Dodge Viper SRT-10 zijn producten van deze afdeling. Voor het eerst in de geschiedenis is daar nu ook een vierwielaangedreven auto onder handen genomen. Het gaat om de Jeep Grand Cherokee, die dankzij diverse aanpassingen is omgetoverd tot een bloedsnelle SUV. Het is de snelste en meest krachtige Jeep ooit en volgens Jeep bovendien een ultieme SUV. In haar berichtgeving laat Jeep heel duidelijk weten dat de auto sneller is dan de belangrijkste concurrent van Porsche, de Cayenne Turbo.
 
6.1 liter V8 met 415 pk
Als basis is de 5.7 liter HEMI V8 genomen, die normaal gesproken een vermogen levert van 330 pk. Dankzij onder andere het opboren van de cilinderinhoud, het verhogen van de compressieverhouding en het optimaliseren van de luchtstroom, is het vermogen toegenomen tot 415 pk. Dat heeft geresulteerd in een krachtige motor die de Grand Cherokee SRT-8 in staat moet stellen om in minder dan 5 seconden naar 100 km/h te sprinten. Om er ter vergelijking de Porsche Cayenne Turbo nog maar even bij te pakken heeft Jeep inderdaad gelijk. De Cayenne doet er 5,6 seconden over om 100 km/h te bereiken en is daarmee zeker 0,6 seconden langzamer.
 
Aangepaste vierwielaandrijving
Aangezien het voor SRT de eerste vierwielaangedreven auto is die aangepakt werd, lag er een behoorlijke uitdaging voor hun. Het gewicht van de aandrijving moest flink worden gereduceerd, maar wel ijzersterk zijn. Het hoge vermogen en koppel dat de 6.1 liter produceert moet wel goed worden doorgegeven. Speciaal daarvoor is er een nieuwe tussenbak ontwikkeld en wordt de aandrijving geheel elektronisch geregeld. Standaard wordt 5-10 procent van het vermogen naar de voorwielen gestuurd.
 
Wegligging
Een SUV is over het algemeen geen auto die bekend staat om zijn geweldige wegligging. Voor SRT was dat reden genoeg om de Grand Cherokee op dat gebied flink aan te passen. Speciale veren en dempers zijn gemonteerd en bovendien is de auto bijna 3 cm verlaagd. Het ESP-systeem werd speciaal voor de auto aangepast. Achter de 20 inch lichtmetalen wielen schuilen extra grote remmen die door Brembo zijn ontwikkeld. De banden zijn van het formaat 255/45 vóór en 285/40 achter.
 
Uiterlijk vertoon
De sportieve prestaties van de Grand Cherokee SRT-8 worden kracht bijgezet door een flink aangepast uiterlijk. Allereerst zijn de dakrails verwijderd en zijn er nieuwe voor- en achterbumpers gemonteerd. De voorbumper heeft niet alleen een optische functie, maar is ook technisch van belang. Hij zorgt voor meer neerwaartse druk en via diverse luchtinlaten stroomt koele lucht naar de motor en de remmen. Aan de achterkant zien we tevens dikke centraal geplaatste uitlaatpijpen en de zijkant is voorzien van skirts.
 
Leer, carbon en aluminium
In het interieur hebben de luxe zetels van de Grand Cherokee plaats gemaakt voor sportievere exemplaren. Deze zijn met leer bekleed en voorzien van een SRT-8 stiksel. Carbon en aluminium zorgen voor de aankleding van het dashboard, stuurwiel, pookknop en deurgrepen. Het instrumentarium is compleet aangepast en voorzien van een kilometerteller die tot 300 km/h loopt. Luxe is er in de vorm van een DVD-navigatiesysteem, satteliet-radio, en Bluetooth-carkit.

Gerelateerde artikelen

Jeep Grand Cherokee krijgt prijskaart

Autonieuws
Jeep Grand Cherokee krijgt prijskaart
> Artikel lezen

Teller van deze Jeep loopt tot 320 km/h, zonder overdrijven

Autonieuws
> Artikel lezen

Jeep Grand Cherokee SRT heeft rode waas voor de ogen

Autonieuws
Jeep Grand Cherokee SRT heeft rode waas voor de ogen
> Artikel lezen

Ook Jeep Grand Cherokee SRT onder het mes

Autonieuws
Ook Jeep Grand Cherokee SRT onder het mes
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.