Autonieuws

BMW slaat nieuwe designrichting in

Het is over met de huidige designrichting van BMW. De introductie van de 7-serie verbaasde vriend en vijand maar werd ondanks zijn gehate ontwerp wel een succes. Nu gaat BMW de koers veranderen en een nieuwe designrichting ontwikkelen.

Chris Bangle, hoofd van de ontwerpafdeling van BMW, was verantwoordelijk voor het ontwerp van de afgelopen generatie BMW-modellen. Toen BMW de auto in de zomer van 2001 presenteerde kwam er een stortvloed met kritiek over Bangle heen. BMW-fans werden compleet verbaasd doordat ´hun merk´ ineens een wel heel vreemde auto op de markt zette. Ook het iDrive systeem, dat BMW op de 7-serie introduceerde, werd niet direct goed ontvangen. Tot overmaat van ramp kwam de eerste serie van de 7 ook nog eens met pech langs de weg te staan. Door de grote hoeveelheid elektronica kon de accu het niet aan.
 
Compleet vernieuwde modellijn
Langzamerhand heeft BMW het complete gamma vernieuwd. Onder leiding van Chris Bangle werden de Z4, nieuwe 5-serie, 6-serie, X3 en 1-serie gepresenteerd. Allemaal hadden ze de kenmerkende designelementen die op de 7-serie werden geïntroduceerd. Zo deelde de 6-serie zelfs de vreemde kofferklep en zijn de 1-serie en Z4 van opzij bijna gelijk aan elkaar. BMW heeft langzamerhand meer acceptatie gekregen voor hun designtaal. Sterker nog, het merk heeft in 2004 een recordomzet/winst gedraaid.
 
Conceptcars in aantocht
Met de introductie van de nieuwe 3-serie houdt BMW het toch een beetje voorzichtig. De auto is verantwoordelijk voor een heel groot deel van de omzet van het merk. BMW moest daarom op safe spelen. Dat is gebeurd en daarmee zet BMW tevens een punt achter de huidige designrichting. Volgens Chris Bangle is het ook tijd voor een nieuwe designevolutie. De komende generatie BMW-modellen zal dan ook een heel andere stijl krijgen. Daar zullen uiteraard een hele serie conceptcars aan vooraf gaan zoals dat ook bij de huidige richting ging. Herinnert u zich de Z9, de xActivity en de CS1 Concept nog? Het waren stuk voor stuk voorbodes van respectievelijk de 6-serie, X3 en 1-serie.

Gerelateerde artikelen

BMW velgen - de trend van zilver naar zwart

Autonieuws
BMW velgen - de trend van zilver naar zwart
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie Coupé lekt toch nog uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Patenten tonen alvast BMW 8-serie Cabrio en Gran Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.