Autonieuws

Volvo slaat energie op in carbon carrosseriepanelen

Volvo ziet in de toekomst ook binnen zijn eigen modellengamma een belangrijk rol weggelegd voor elektrische auto’s. Zodoende wil het Zweedse merk volop inzetten op de ontwikkeling van innovatieve technologische oplossingen en is men een samenwerking aangegaan met de knappe koppen van het Imperial College London(ICL) en zeven andere partijen. Met als (voorlopig) resultaat een wel heel bijzondere techniek.

Het nadeel van elektrische- en hybrideauto’s is vaak de ruimte en het gewicht dat de batterijen met zich meenemen. Daar heeft Volvo een oplossing voor bedacht. Versterkte koolstofvezel lagen die batterijen zo sandwichen dat ze toepasbaar zijn voor het gieten en vormen van carrosseriedelen zoals kofferdeksels, deurpanelen, wielkasten en onderdelen rond het frame. Carrosseriedelen die energie weten op te slaan dus. Geniaal!

Complexe techniek
De koolstofpanelen zijn gelaagd met polymeerhars, gevormd en vervolgens te drogen gelegd in de oven om daar flink uit te harden. In die panelen zijn nano-batterijen en super-condensatoren verwerkt. Condensatoren zijn componenten die door middel van twee elektrische geleiders stroom kunnen opslaan. Druk je die condensatoren tussen de carbon panelen dan heb je dus carrosseriedelen die energie kunnen vasthouden. Het bespaart veel ruimte, is eco-vriendelijk, het gebruikte materiaal maakt de panelen lichter en als we Volvo mogen geloven is het zeer kosteneffectief.

In de praktijk
Deze techniek is herlaadbaar en kan dus gebruikt worden in plaats van de bestaande conventionele batterijen. Zo kan er via remenergie of gewoon via het stopcontact stroom worden geleverd naar de generator in de auto, die de energie op zijn beurt opslaat in de panelen. Vervolgens kan de elektro-motor aanspraak doen op die energie wanneer hij het nodig heeft.
Volvo heeft de technologie getest door op een S80 de kofferklep en afdekkap voor de motor van het materiaal te vervaardigen. Resultaat is een 50% lichtere- en een stuk sterkere afdekkap. Dit paneel alleen al wekt energie genoeg op om de 12 volt aansluiting in de S80 van stroom te voorzien. Volgens Volvo kan er door bestaande panelen te vervangen door exemplaren met de nieuwe techniek een totale gewichtsbesparing van 15% worden bereikt. Het duurt nog wel even voordat we het materiaal op de Volvo-productiemodellen gaan zien, maar in potentie is het een fantastische techniek.Gerelateerde artikelen

Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar

Autonieuws
Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar
> Artikel lezen

Schrik! Lara Croft rijdt Volvo voortaan

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Volvo S60 duikt poedelnaakt op

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC60 is World Car of the Year 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Alles wat je wilt weten over de nieuwe Volvo V60

Autonieuws
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.