Autonieuws

Europese autoverkopen september stemmen hoopvol

De autoverkopen in Europa hebben afgelopen maand een groei van 5,5 procent laten zien. Ondanks dat we over de eerste maanden van 2013 te maken hebben met 4 procent krimp stemt het hoopvol dat de maand september dit jaar beter scoorde dan in 2012.

"Het ergste ligt achter ons", verklaart Peter Fuss van Ernst & Young. "De terugloop in verkopen is aanzienlijk afgezwakt en we zien de eerste tekenen van herstel", vervolgt Fuss. Maar we zijn er zeker nog niet als we Fuss moeten geloven. Hij laat weten dat we nog wel twee jaar verder zijn voordat de markt ´op eigen benen´ groei laat zien. Momenteel is dat namelijk vooral te danken aan scherpe aanbiedingen om de consument over de streep te trekken. Veel autofabrikanten bieden in heel Europa kosteloze financiering aan, in Spanje kun je in aanmerking komen voor € 2.000,- subsidie en in Nederland weten we allemaal ook waarmee we om de oren worden gegooid om maar te kopen. Maar het werkt. En het helpt de auto-industrie weer in het zadel, zo blijkt.

Concrete verkoopcijfers september 2013
In cijfers uitgedrukt werden er in Europa afgelopen maand 1,19 miljoen nieuwe auto´s verkocht. Dat betekent een groei van 5,5 procent en meteen ook een recordmaand in de afgelopen drie jaren. Dat neemt echter niet weg dat we met 9,34 miljoen verkochte auto´s in de eerste negen maanden van dit jaar alsnog op weg gaan naar een absoluut dieptepunt.


Wie en wat verkoopt er dan het meeste?
Dat is geen verbazingwekkende lijst, want op Europees niveau ligt deze behoorlijk in lijn met ons eigen land. De Volkswagen Group is de Europese marktleider en scoort 6 procent groei in september. Skoda (17%) en Seat (15,5)%) hebben daar het belangrijkste aandeel in. De Renault Group dankt haar groei van 22 procent aan Dacia (40%) en General Motors ziet zowel bij Opel/Vauxhall alsook Chevrolet een groei van gemiddeld 5 procent. Minder goed gaat het bij PSA waar Peugeot en Citroën samen 3 procent verder achteruitvallen. En ook de Fiat Group noteert een daling van 3 procent.
De Japanse merken Toyota, Mazda, Suzuki en Mitsubishi profiteren stuk voor stuk van hun meer Europese beleid en de zwakkere Yen terwijl Nissan juist minder goed scoorde dan vorig jaar. Iets westelijker van Japan wordt uiteraard weer feest gevierd want zowel Hyundai als Kia blijven een stijgende lijn zien. BMW (+6%), Daimler (+12%) en Volvo (+13%) weten eveneens prachtige cijfers te noteren en Jaguar-Land Rover mag er met ruim tien procent groei ook wezen.

Dubbele cijfers
Een groot gedeelte van de Europese groei wordt veroorzaakt door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje. Duitsland en Italië laten een kleine krimp zien, maar daar staat weer tegenover dat de zwaar door de crisis getroffen landen als Griekenland, Ierland en Portugal met dubbele cijfers wisten te groeien. Herstel is onderweg, dat is duidelijk!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!

Autonieuws
Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!
> Artikel lezen

Ferrari heeft een nieuwe one-off: de SP38

Autonieuws
> Artikel lezen

Het grote samenstellen van de RR Cullinan kan beginnen!

Autonieuws
> Artikel lezen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.