Autonieuws

Productie Gordon Murray’s T.25 nadert

We waren hem al weer vergeten. Niet zo vreemd, want de laatste keer dat we iets van Gordon Murray’s revolutionaire supermini hebben gehoord was ergens in 2010. Maar nu speelt de kleine T.25 zich dan toch weer in de kijker door kenbaar te maken dat hij in productie gaat.

Het was alweer even geleden dat we van Gordon Murray’s aparte T.25 gehoord hadden. De Britse designer, die eerder nog technisch directeur was bij McLaren Automotive en voor dat bedrijf de legendarische F1 tekende, had een niet zo prettig ogende, maar goedkoop en snel te bouwen miniautootje uitgedacht en doorontwikkeld tot prototype. Zelf produceren was nooit zijn bedoeling, maar iedereen met productiecapaciteit zou zijn ‘revolutionaire’ plannen kunnen kopen. En volgens Murray’s bedrijf is dat nu gebeurd. De eerste exemplaren moeten in 2016 van de band te lopen. Echter valt nog te bezien of de beide creaties ooit op het vaste land van Europa te zien zullen zijn.

Geheimzinnig
Ook doet Murray nogal geheimzinnig over waar, voor welke markten en door wie ze gebouwd zullen worden. Maar zowel de bouwrechten van de T.25 als de T.27 zijn uitbesteed. Op het oog zie je overigens geen verschil tussen de twee 3-persoons supermini’s. Pas als je ermee gaat rijden is te merken dat de T.27 de snelste van het stel is.
Waar de T.25 beschikt over een 51 pk sterke 600 cc grote driecilinder, is de T.27 uitgerust met een minder krachtige 34 pk, maar wel 875 Nm sterke elektromotor die hem in 15 tellen naar 100 km/h zoeft. De snorrende en slechts 575 kg wegende T.25 doet hier een volle seconde langer over. Wanneer het gaspedaal lang naar de vloer gaat trekt de T.25 weer aan het langste eind met een top 145 km/h. De T.27 houdt het al bij 105 km/h voor gezien, maar stelt daar tegenover dat hij brandschoon is en nog best een acceptabele actieradius van 160 kilometer heeft op een volle lithium-ion-accu. Met de T.25 stoot je gemiddeld toch nog 86 g/km aan CO2 uit.

Gerelateerde artikelen

BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3

Autonieuws
BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3
> Artikel lezen

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2017

Autonieuws
Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2018
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 nu ook als plug-in hybride

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.