Autonieuws

Autoverkopen juli 2013: hoogte- en dieptepunten

De schrik zit er sinds een maand goed in toen bekend werd dat de autoverkopen in ons land op een dieptepunt waren beland. De procentuele cijfers over de maand juli komen gelukkig wat minder hard aan, maar van een positief herstel is nog zeker geen sprake.

UPDATE 6 augustus: Volledige lijst bekend waaruit blijft dat de Volvo V40 de bestverkochte auto was in juli 2013. Onderaan het artikel de volledige top 5.

Afgelopen maand werden er 30.666 auto’s verkocht, een daling van slechts 0,81% ten opzichte van juli 2012. Kan er nu voorzichtig geglimlacht worden? Nou nee. Het procentuele verschil over de eerste 7 maanden is nog altijd groot met een daling van 33,3%. In 2013 vonden nog maar 241.675 auto’s een nieuwe eigenaar. Tot 1 augustus vorig jaar waren er dat nog 362.267 stuks.
Bovendien ziet de daling over afgelopen juli er rooskleuriger uit dan hij eigenlijk is. De ogenschijnlijk bescheiden daling van nog geen procent heeft namelijk alles te maken met de wel extreem slechte verkopen in dezelfde maand vorig jaar. Doordat de belastingregels en subsidies na juni 2012 aangescherpt zouden worden bestelden veel mensen nog snel een auto in die maand, om de maand daarna dat massaal te laten afweten. Het procentuele verschil over de beide maanden juli lijkt zodoende mooier te zijn dan is. Feitelijk werd er niet bijster goed verkocht.

Volvo lacht…
Wie het bovengemiddeld wel goed deed in juli, was Volvo. Zij noteerden een verkoopstijging van liefst 191%. De sterke toename in handtekeningen kwam hoofdzakelijk op het conto van de V40 D2 en de V60 Plug-in Hybrid. Beide zijn goed voor 14% bijtelling. Een ander merk dat in de lift zit, is Mazda met een stijging van 171%. Mitsubishi (73%), Dacia (67%), BMW (55%), Jaguar (44%), Opel (41%), MINI (25%), Audi (22%) en Nissan (21%) hebben eveneens geplust.

…Hyundai huilt (niet alleen)
Zorgelijk is de situatie bij Chevrolet. Zij zagen een daling van 70% in de boeken. Ook bij Alfa Romeo is het kwakkelen met 57% in de min. Opmerkelijk is dat Hyundai het niet veel beter deed met een daling van 54%. Nog niet zo lang geleden was dat heel anders. Lancia, Honda en Suzuki proberen al enige tijd het hoofd boven te water te houden, maar zoals het er nu naar uitziet daalt het waterpeil nog niet. Bij Porsche kijken ze uit naar de Panamera Hybrid. Van deze bijzonder snelle 14%-bijteller wordt verwacht dat die de verkopen wel uit de klei trekt. Momenteel kijkt het sportmerk tegen een achterstand van 46% aan. Seat kent eenzelfde terugslag en heeft haar hoop gevestigd op de na de zomer leverbare Leon Ecomotive (14% bijtelling).

Volkswagen koploper
Voor de volledigheid hierbij ook nog even de beste verkopende merken in juli. Zoals verwacht blijft Volkswagen de meeste autokopers te kunnen overtuigen. Afgelopen maand waren dat er 3.681 om precies te zijn. Tweede is Renault met 3.227 verkochte modellen en plaats drie is, dankzij die enorme stijging, voor Volvo (2.615 stuks). De top-5 wordt afgesloten door Ford en Peugeot met respectievelijk 2.615 en 2.349 nieuw orders.

V40 overtuigt
We haalden Volvo al twee keer eerder aan en verantwoordelijk voor die positieve berichten vanuit het Zweedse merk is de V40. In juli was de V40 de bestverkochte auto van ons land met 1.1616 exemplaren. De Renault Clio (1.572) eindigde tweede, de Volkswagen Golf (1.194) derde. Plaats vier en vijf worden afgesloten door respectievelijk de Volkswagen up! en Ford Focus.

Gerelateerde artikelen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.