Autonieuws

Speciale en luxe Jaguar XKR-S

De reeks van special editions van de Jaguar XK wordt uitgebreid met de XKR-S. Jaguar presenteerde de XKR-S op de Autosalon van Genève als een superluxe sportauto voorzien van alle gemakken en een sportieve uitstraling.

De naam XK dateert al uit 1948 toen Jaguar de legendarisch XK120 Sportsaloon presenteerde. De naam XK is sindsdien onlosmakelijk verbonden met het Britse merk. In 1996 presenteerde Jaguar de XK8 in zijn huidige vorm en in 1999 kwam daar de XKR bij. Vorig jaar kreeg de XK een facelift(je) en nog steeds is de auto een opvallende verschijning die niet uit de tijd lijkt te raken. Volgens Ian Cullum die verantwoordelijk is voor het design binnen Jaguar is de XK een auto waar maar weinig mensen aan voorbij lopen. Toch wordt het na bijna 10 jaar wel tijd voor een nieuw model en zal Jaguar binnenkort de gepresenteerde Advanced Lightweight Coupé (ALC) in productie gaan nemen als opvolger van de XK. Tot die tijd is dit speciale model, onder de naam XKR-S, een waardig eerbetoon aan de nu al legendarisch XK.
 
Finishvlag
De XKR-S is uiteraard een Jaguar met een klassieke uitstraling maar geeft ook een dikke knipoog naar de autosport. Badges, dorpellijsten en vloermatten zijn (in detail) voorzien van geblokte emblemen die refereren aan de finishvlag. Andere sportieve accenten zijn terug te vinden in de vorm van rode remklauwen, cross-drilled remschijven, 20 inch R Performance velgen en carbon afwerking van het dashboard.
 
Pakket veiligheidsvoorzieningen
Ook supersportief is de 400 pk sterke 4.2 liter V8 die onder de lange motorkap ligt. Het vermogen wordt via een zestraps automaat overgebracht op de achterwielen wat resulteert in een acceleratie van 0-100 km/h in 5,4 seconden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. Om alles in veilige banen te leiden is een heel pakket aan veiligheidsvoorzieningen gemonteerd. Emergency Brake Assist, Dynamic Stability Control en Adaptive Cruise Control zijn allen aanwezig. Verder is er A.R.T.S. ofwel Adaptive Restraint Technology System. Dit systeem meet de impact van een aanrijding, alsmede de zithouding van de bestuurder en voorpassagier en de wijze waarop ze de veiligheidsgordel dragen. Vervolgens bepaalt dit systeem het moment en de kracht waarmee de airbags worden geactiveerd.
 
Luxe
Luxe is er in overvloed. Zo beschikt de XKR-S over een verwarmbare voorruit, Park Distance Control achter, cross-drilled remschijven met rode remklauwen van Brembo, Adaptive Cruise Control met Forward Alert, een Aluminium Interior Package, bekerhouders vóór, een R Performance-stuurwiel en -transmissiehendel en een Memory Package met twee geheugenposities voor de instelling van de bestuurdersstoel, buitenspiegels en stuurkolom. Ook standaard is het DVD-navigatiesysteem, het Jaguar Premium Sound System met 320 watt uitgangsvermogen en een Bluetooth®-telefoonsysteemvoorziening.

Zie ook
Jaguar ALC - Glimp van de nieuwe Jaguar XK
Jaguar XK - Facelift voor de Jaguar XK8 en XKR

Gerelateerde artikelen

‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’

Autonieuws
‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.