Autonieuws

Lexus onthuld nieuwe IS met dieselmotor!

Lexus zet een knap stukje werk neer met de nieuwe IS. De nieuwe generatie IS is niet alleen de eerste Lexus met een dieselmotor maar is ook voorzien van de meest geavanceerde en moderne technieken op veilgheids- en comfortgebied.

De IS is gepresenteerd op de Autosalon van Genève en zorgde daar voor een verrassing. Het is de tweede Lexus die ontwikkelt is volgens de L-Finesse designtaal van het merk. De conceptcars LF-S en LF-C waren voorbodes daarvan en ook de nieuwe generatie GS is ontworpen volgens deze nieuwe designtaal. De nieuwe IS heeft in de verte nog wel wat weg van het vorige model maar de overeenkomsten zijn minimaal. Het is een compleet nieuw model en heeft meer weg van zijn grote broer, de GS.
 
Meer beenruimte achterin
Ten opzichte van zijn voorganger is de IS met 9 cm gegroeid in de lengte en 7,5 cm in de breedte. De wielbasis is toegenomen met 6 cm en de overhang aan de voor- en achterkant zijn relatief kort. Dankzij de toegenomen wielbasis is er een stuk meer interieurruimte gekomen voor de achterpassagiers, iets waar het zijn voorganger aan ontbrak. Het interieur is, zoals dat van een Lexus verwacht mag worden, van hoge kwaliteit. De gebruikte materialen stralen klasse en kwaliteit uit. Hout, aluminium en leer zijn leverbaar op de IS.
 
Modern
Moderne technologie is er aan boord in overvloed. Elke IS wordt standaard geleverd met Keyless Entry waarbij starten geschiedt middels een druk op de knop. Het optionele navigatiesysteem is geïntegreerd in het dashboard en wordt geleverd met Bluetooth-technologie voor de mobiele telefoon. Het standaard audiosysteem bestaat al uit 13 speakers en een 6 CD-wisselaar. Optioneel kan gekozen worden voor een audiosysteem van Mark Levinson waarbij er nog een speaker extra gemonteerd wordt. MP3´s en WMA´s afspelen is geen probleem en een portable audio speler kan worden aangesloten op het systeem. Om het achteruitrijden te vergemakkelijken kan worden gekozen voor een Parking Assist Monitor wat neerkomt op een cameraatje aan de achterkant van de auto. Het beeld wordt weergegeven in de monitor van het navigatiesysteem.
 
Dieselmotor
Voor het eerst in de geschiedenis van het merk zal Lexus een dieselmotor leveren. De motor is afkomstig van Toyota die twee hypermoderne 2.2 liter dieselmotoren heeft gepresenteerd voor de Avensis en dus ook voor de Lexus IS. Voor de IS is gekozen voor de 2.2 liter met 177 pk en een koppel van 400 Nm (tussen 2.000 en 2.400 tpm). Voor de inspuiting zijn piezo-injectoren gebruikt die met een kracht van 1.800 bar de brandstof inspuiten. Deze moderne motor heeft een extreem lage compressie van 15.8:1. Voorzien van Lexus Clean Diesel Technology zorgt de motor voor een bijzonder schone uitstoot. Voorwaarde bij de ontwikkeling van de motor was het geluid. Een Lexus wordt altijd geroemd om zijn bijzonder stille motoren en stilte in het interieur en dat moest ook bij de diesel voorop staan.
Ook nieuw is de 2.5 liter V6 benzinemotor. Een maximaal vermogen van 204 pk en een maximum koppel van 250 Nm (bij 3.800 tpm)  zijn de basiskenmerken van de motor. Net als de diesel is de benzinemotor gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Voor de benzineversie is tevens een zestraps automaat leverbaar die met paddels aan het stuur te bedienen is.
 
Sportief rijeigenschappen
Lexus staat niet alleen bekend om haar stilte en rust in de auto´s maar ook om het hoge comfort. Zonder daar afbreuk aan te doen wilde Lexus van de IS een sportieve(re) auto maken. Om het gewicht van de auto zo laag mogelijk te houden is veel aluminium gebruikt waaronder de motorkap en de wielophanging. Lexus garandeert bijzonder dynamische rijeigenschappen in combinatie met heel veel comfort.
 
Hoog veiligheidsniveau
Op veiligheidsgebied is veel moderne technologie aanwezig. Het Vehicle Dynamics Integrated Management systeem (VDIM) waakt over alle veiligheidssystemen in de auto. De ABS, tractiecontrol, Vehicle Stability Control (VSC) en Electric Power Steering (EPS) werken op die manier nauw samen met elkaar. Het Pre-Crash Safety System ´kijkt´ naar voren en ´ziet´ een aanrijding aankomen. Aan de hand van diverse factoren wordt bepaald dat een aanrijding onvermijdelijk is en dan wordt er ingegrepen. Wat er gebeurt is dat de Brake Assist wordt ´klaargezet´ en de gordels worden aangespannen. Standaard zijn er tien airbags gemonteerd waaronder twee knie-airbags (voor bestuurder en passagier) en gordijnairbags over de gehele lengte van het interieur. Bi-Xenon koplampen met adaptieve bochtenverlichting zorgen voor goed zicht.
 
Eind 2005
Eind 2005 zal Lexus de nieuwe IS op de markt introduceren. Er zal dan keuze zijn uit de 2.5 liter benzine en de nagelnieuwe 2.2 liter dieselmotor.

Gerelateerde artikelen

World Car Award finalisten bekendgemaakt

Autonieuws
World Car Award finalisten bekendgemaakt
> Artikel lezen

In het zonnetje: Lexus IS 300h Edition en F Sport Edition

Autonieuws
In het zonnetje: Lexus IS 300h Edition en F Sport Edition
> Artikel lezen

Gefacelifte Lexus IS geïnspireerd op fraaie LF-LC

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.