Autonieuws

Eerste indruk nieuwe Mazda3

200 journalisten drommen rond het ene demonstratiemodel van een zojuist onthulde, zeer interessante middenklasser. Op vier andere wereldlocaties is dat niet anders. In Keulen, Sint Petersburg, Melbourne, New York en Londen trok Mazda gelijktijdig het doek van de nieuwe Mazda3. Wij waren er live bij in de Britse metropool en wisten alvast kortstondig een plekje achter het stuurwiel te bemachtigen. Een eerste statische indruk.

De Mazda3 is Mazda´s meest verkochte model wereldwijd. En dat dit zo blijft ligt gezien zijn positionering in de lijn der verwachting. Hoe anders is dat in Nederland waar de 3 nooit echt op heeft weten te boksen tegen de gevestigde orde. Of deze nieuwe generatie dat wel kan is nog koffiedik kijken. De CO2-cijfers van de nieuwe 3 zijn nog niet definitief en daarmee ook niet bekend waardoor de bijtellingsklasse nog niet bepaald kan worden. Vanuit het Europese hoofdkantoor is weliswaar toegezegd dat ons land modellen tegemoet kan zien die in aanmerking komen voor 20% bijtelling, maar zolang dat nog niet geheel zeker is, is het feitelijk nog even de vingers gekruist houden. Zeker voor de leaserijder die de vorige generatie Maza3 ook al wel had zien staan, maar de prioriteit toch liever legde bij een bijtellingsvriendelijker alternatief. Het was vanwege dit soort situaties dat de voorgaande Mazda3´s nooit de waardering kregen die ze verdienden; ze waren simpelweg niet verkrijgbaar met een lagere bijtelling, daar waarop het leeuwendeel van de Nederlandse middenklasser-koper sterk gefixeerd is.

Interieurruimte
Op het wel of niet beschikbaar komen van zakelijk aantrekkelijke Mazda3´s komen we dus nog terug. Al wel kunnen we het een en ander vertellen over andere eigenschappen van de nieuweling. Z´n binnenruimte bijvoorbeeld. Laten we zeggen dat de beenruimte achterin niet het meest riante is dat we in het C-segment hebben ervaren, maar de Mazda3 is ook zeker niet de krapste. Gewoon conform de markt. Wanneer twee bovengemiddeld lange personen achter elkaar zitten, kan het zijn dat de linker- of rechterknie van de achterste inzittende hinderlijk klem komt te zitten tussen de voorste stoel en het portier. Lange benen hebben het zwaarder achterin. Hoe anders is dit wat betreft beschikbare hoofdruimte; die is juist opvallend groot, met dank aan slimme uitsparingen in het dak. Overigens voelt de zithouding achterin heel natuurlijk en ontspannen aan doordat de rugleuning onder een prettige hoek ten opzichte van de zitting staat. Het bekende, ietwat geforceerde onderuitzakken is daardoor onnodig, wat eigenlijk weer maximale beenruimte oplevert.

7 inch centraal scherm
Voorin is het zoals vrijwel altijd prima vertoeven. Je kijkt direct uit over een licht naar de bestuurder gedraaid dashboard dat qua design het midden houdt tussen een sport- en een zakenauto. Vanuit de bestuurder gezien ligt de nadruk op die eerste, hoe verder je vanuit die positie naar links kijkt, hoe zakelijker en functioneler het wordt. Het dashboard doet ons eigenlijk wel een beetje denken aan dat van Audi A3, mede door soortgelijke integratie van het 7 inch centrale scherm. Als geheel wekt het dashboard een opgeruimde indruk. Sfeerverhogende details zijn vaker toegepast en maken samen met de ten opzichte van zijn voorganger sterk in kwaliteit gestegen materialen dat de nieuwe Mazda3 een verzorgde indruk achterlaat.

Pro-actieve houding
In tegenstelling tot de naaste passagiersstoel is de bestuurdersstoel vergaand - al dan niet elektrisch - te verstellen. De stoelen zijn overigens geheel nieuw en niet te hard, niet te zacht. Ze ondersteunen het lichaam goed, waarbij Mazda laat weten ze speciaal ontworpen te hebben met het oog op langere ritten. Dat moeten we dan nog meemaken. Wel hebben we duidelijk gemerkt dat, ongeacht hoe diep je je in de koets laat zakken, je zit altijd in een pro-actieve houding. Zoals het een Mazda betaamd is ook de nieuwe 3 weer ontwikkeld met een sportieve inborst. Dat zie je aan de buitenzijde, dat merk je onmiddellijk bij het plaatsnemen achter het stuurwiel, en dat met je nog meer aan de wijze waarop de manuele 6-bak van het ene naar het andere verzet glijdt. De schakelgangen van de korte, grijpgrage versnellingspook zijn uiterst kort. Dat vonden we bij de Mazda6 al, dat vinden we bij de nieuwe 3 nog sterker. Alsof je in een MX-5 zit. Ook de pedaalslag voelt al evenzo sportief-georiënteerd. Zelfs na deze korte kennismaking bekruipt sterk het gevoel dat het met de rijprestaties wel goed zit. Wil je weten of dat daadwerkelijk zo is, komt dan volgende week nog eens terug. Dan zijn we namelijk aan het rijden met Mazda´s nieuwste. En wil je meer weten over de ins- en outs van de nieuwe Mazda3 dan verwijzen we je door naar het volledige artikel.

Gerelateerde artikelen

Mazda dipt vele modellen in sportsaus

Autonieuws
Mazda 2 en CX-3
> Artikel lezen

Nieuwe Mazda3 debuteert op Tokyo Motor Show

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda Kai Concept hint naar nieuwe Mazda3

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.