Autonieuws

‘Dodge krijgt een beuk van Fiat´

Fiat, of beter gezegd de daar met de scepter zwaaiende Sergio Marchionne, heeft snode plannen met het Amerikaanse Dodge. Die kunnen zelfs wel eens zo ver gaan dat er straks helemaal geen Dodge meer is.

Fiat-Chrysler-baas Sergio Marchionne mag zichzelf behoorlijk wat pluimen op de hoed steken voor de slimme en bij tijden inventieve manier waarop hij de cijfers in de boekhouding naar z´n hand zet. Maar een groot hart voor auto´s hebben nog niet veel mensen hem toegedicht. Marchionne deed het niet beter dan z´n voorgangers als het erop aankomt om Fiat te herlanceren in de middenklasse, Alfa Romeo stelt het met dramatisch weinig modellen en Lancia – dat eens een reputatie opbouwde met innovatie en (later) rallysport – vult haar showroom tegenwoordig met omgedoopte Chryslers. Nieuwe modellen in cruciale segmenten zijn weliswaar op komst, maar erg laat.

RAMmen
Ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan, bij Chrysler, Jeep en Dodge begint de regeerstijl van de Italianen door te sijpelen. En terwijl die eerste twee merken zich nog niet bedreigd hoeven te voelen, pakken de donderwolken zich wel samen boven Dodge. Marchionne bracht de succesvolle pick-ups van dat merk eerder al onder een eigen label ‘RAM´ samen, en nu heeft het bedrijf besloten de Avenger niet meer te vervangen. En laat dat model nu juist pal in de Amerikaanse middenklasse vallen en daarom een van de steunpilaren van Dodge zijn.

Uitdoofscenario
Eerder gaf de Chrysler-directie al aan dat het haar grootste merk (Chrysler) wil vrijwaren van zo veel mogelijk interne concurrentie. En daarvan lijkt Dodge de dupe van te worden omdat dit het zustermerk is dat over ‘te nauw aansluitende’ producten beschikt. Zo wordt waarschijnlijk ook de Dodge Caravan – eigenlijk een Chrysler Voyager met een andere grille – op het offerblok gelegd. Allemaal tekenen aan de wand die, bovenop het gerucht dat twee Dodge-modellen die wel bestaansrecht hebben zouden verhuizen naar het Chrysler-gamma, wijzen op een uitdoofscenario voor het merk dat bijna een eeuw oud is. Volgend jaar tikt het de respectabele leeftijd van 100 jaar aan. Dat haalt het nog wel, maar kort daarna kan het wel eens over en sluiten zijn voor Dodge. Een officiële mededeling die dat bevestigt werd uiteraard niet gegeven.

Gerelateerde artikelen

Gerucht: Dodge Viper is toch niet dood

Autonieuws
> Artikel lezen

Dodge Viper met drie wielen in 't graf

Autonieuws
Dodge Viper
> Artikel lezen

Smullen van retro-cocktail: Dodge Shakedown Challenger

Autonieuws
> Artikel lezen

18 blijkt duivels nummer voor de Dodge Challenger Hellcat

Autonieuws
> Artikel lezen

Visueel genieten van Dodge Challenger Demon

Autonieuws
> Artikel lezen

Dat was het: het afscheid van de Dodge Viper is officieel

Autonieuws
Dat was het: het afscheid van de Dodge Viper is officieel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.