Autonieuws

Ford Fiesta R5 is een rasecht rallybeest

Na de introductie van de Fiesta ST komt Ford M-sport met een overtreffende trap op dit hete model. Waar de ST de ‘snelste Fiesta in de geschiedenis van Ford’ was, is dit de R5, het rallymodel gebaseerd op die Fiesta. En die zou nog wel eens een stukje sneller kunnen zijn.

Met de Fiesta ST maakte Ford een hot hatchback die voor heel veel plezier zou gaan zorgen. Deze R5 heeft dezelfde achtergrond als de ST, maar als volle neef zal hij actief zijn in de R5-rallyklasse en niet zo vaak op de openbare weg te vinden zijn. Hoewel, een van de regels in de R-klasse van de FIA is dat de auto voor maximaal € 160.000,- exclusief belastingen in de prijslijsten moet staan. En Ford zegt al 18 bestellingen voor de Fiesta R5 binnen te hebben! Al zullen die dan wel weer voor de rallyteams bestemd zijn.

Nog meer regels
Om mee te mogen doen met de nog prille klasse moet de fabrikant van de FIA aan nog meer speciale regels voldoen. Zo mag er geen centraal differentieel aanwezig zijn, moet er een sequentiële versnellingsbak met vijf verzetten worden gemonteerde en moet de auto voorzien zijn van vierwielaandrijving. Daarnaast mag de motor een maximale inhoud van 1.6 liter hebben, en laat Ford nu net de 1.6 EcoBoost in de Fiesta ST gelepeld hebben.

Juli
Of M-sport, dat het rallyprogramma van Ford onder haar hoede neemt, de 1.6 EcoBoost ook nog voorzien heeft van extra power laten de Engelsen niet weten. Wel vertelt de fabrikant dat de eerste modellen eind juli de fabriek uitrollen. Wie de auto graag in het echt wil zien en niet zo lang kan wachten moet zich begeven naar het Belgische Ieper, nabij Kortrijk en Roeselare. De eveneens Belgische Thierry Neuville zal eind juni meedoen aan de Rally van Ieper, in deze Ford Fiesta R5.

Gerelateerde artikelen

M-Sport presenteert Ford Fiesta WRC voor 2017

Autonieuws
> Artikel lezen

Blijven dromen van een Ford Fiesta RS

Autonieuws
Blijven dromen van een Ford Fiesta RS
> Artikel lezen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta bekendgemaakt

Autonieuws
> Artikel lezen

De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je!

Autonieuws
De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je!
> Artikel lezen

Volkswagen Golf niet langer bestseller in EU

Autonieuws
Golf moet plaats maken voor Fiesta als bestverkochte auto in EU
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.