Autonieuws

2de keer goud voor Ford 1.0 Ecoboost

Voor de tweede keer op rij is Ford’s kleine 1.0 liter Ecoboost-driecilinder verkozen tot Engine Of The Year. Hoewel niet onverdiend hadden wij gedacht dat Renault’s 0.9 TCe een serieuze kans zou maken om tijdens de 2013-editie de titel te pakken. Maar het Franse blokje is slechts diep terug te vinden in een subcategorie.

Dat Ford’s bejubelde driecilinder turbomotor vorig jaar de titel wist te grijpen verbaasde niemand. De 1.0 liter Ecoboost heeft de kracht, souplesse en finesse van een bewezen viercilinder met het verbruik van, precies, een driecilinder. De Amerikaanse gigant verraste er vriend en vijand, de wereldwijde autopers en de consument mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ford de kleine motor zelfs in de nieuwe Mondeo durft te lepelen.
Het voor de tweede keer winnen van de belangrijkste Engine Of The Year-award is niet meer dan terecht, maar desondanks zagen we in de 0.9 TCe-driecilinder van Renault ook een geduchte kanshebber. Kortweg omdat deze niet of nauwelijks onderdoet voor de 1.0 Ecoboost ondanks het lagere vermogen, maar ook de 100 cc kleinere cilinderinhoud. Wij zijn over Renault’s en momenteel enige antwoord op Ford’s bekroonde driecilinder in ieder geval zeer te spreken en de overige mondiale autopers lijkt het niet minder met ons eens te zijn. Desondanks, als we de lijstjes erbij pakken, vind je het Franse motortje eigenlijk op geen enkele respectabele plek terug (enkel op nummer 4 in de subcategorie ‘tot 1.0 liter’), en dat mag best opvallend genoemd worden.

Vraagtekens
Op de website van de organisatie staat dat een motor die voor de titel Engine Of The Year in aanmerking wil komen in bovengemiddelde mate en relatief gezien moet voldoen aan de volgende, belangrijkste criteria: efficiëntie (brandstofverbruik), souplesse, prestatieniveau, geluidsniveau en rijgedrag. Een zeer krachtige motor zoals de 6.3 liter V12 van Ferrari kan dus gerust meer punten opstrijken dan Volkswagen’s 1.4 TSI (wat overigens niet is gebeurd, want respectievelijk nummer 2 en 5). Afijn, we zijn er niet op uit om het oordeel van de zeer ervaren vakjury in twijfel te trekken of om de 0.9 TCe van Renault te verdedigen, maar enigszins opmerkelijk is het wel dat op basis van de zojuist genoemde criteria Fiat’s 0.9 TwinAir opnieuw hoog is geëindigd in de motorcategorie ‘tot 1.0 liter’. In 2011 won hij de overall-verkiezing al eens met verve, in 2012 was ‘ie ineens nergens te bekennen, om vervolgens dit jaar weer met stip op plaats twee te staan. Dit terwijl de Italiaanse tweecilinder, hoe vernuftig diens techniek ook is, nu niet bepaald te boek staat als verfijnd, zuinig en stil. Bij ons niet, en als je de overige online dan wel gedrukte automagazines erop na slaat zal je dezelfde conclusies zien. Erg consistent lijkt de jury niet, en dat roept toch enige vraagtekens rond de ´marktwaarde´ van de verkiezing op.

Overige topmotoren
Hoewel de Ford 1.0 Ecoboost alle credits verdient zijn er uiteraard nog meer motoren die een pluim verdienen van de veelkoppige jury. Enkele noemden we zoal even, maar ook de algemene prestaties van de BMW’s 2.0 liter viercilinderturbo, net als hun 1.6 Turbo die is ontwikkeld in samenwerking met PSA, wordt gewaardeerd. Opmerkelijk is dat er dit jaar veel ‘performance-motoren’ in de overall-lijst staan. Naast de 6.3-V12 van Ferrari, hebben ook de 3.8 liter V8 van McLaren, Audi’s 5-cilinderturbo en de 2.7 liter boxer van Porsche een plekje in de top bemachtigd. De hybride-aandrijflijn van de Opel Ampera en Chevrolet Volt, die vorig jaar nog op plek vier stond, is uit de belangrijkste lijst verdwenen.
De elektrische aandrijflijn van Tesla (Model S) vinden we dan wel weer terug, onder de beste nieuwkomers. Op plaats 5 staat ‘ie, vlak voor Fiat’s 875 cc grote TwinAir CNG (aardgas), maar met 129 punten ver achter Volkswagen´s 1.4 TSI (234 punten). Beste ‘groene motor’ is de zojuist genoemde aardgasvariant van Fiat, met in het kielzog toch nog de Ampera/Volt-aandrijflijn. Ten slotte nog de ‘grote verliezer’. Hoewel eigenlijk niet van een verliezer gesproken mag worden omdat het merk nog steeds (meermaals) in vrijwel elke categorie te vinden is, domineert BMW de Enige Of The Year-verkiezing niet meer zo als voorheen.

Voor een compleet overzicht van alle categorieën verwijzen we je graag naar de officiële website van Engine Of The Year.

Gerelateerde artikelen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend

Autonieuws
Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend
> Artikel lezen

Aangescherpte Ford Shelby GT350 is woest aantrekkelijk

Autonieuws
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Ford Mustang heeft z'n eigen horloge… van schroot

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Ford's detectiesysteem beschermt motorrijder in de file

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.