Autonieuws

Alfa Romeo Quadrifoglio Verde

Het 90-jarige geluk van Alfa´s klavertje vier

Lang voordat er klinkende lettercombinaties bestonden karakteriseerden autofabrikanten hun sportmodellen met flamboyante symbolen. Italië was er vooral meester in. Een steigerende hengst, een puntige drietand en een nijdige stier zijn de bekendste voorbeelden. Alfa’s groene klavertje vier, de ‘Quadrifoglio Verde’, steekt daar eigenlijk – heel toepasselijk – wat groen bij af. Toch heeft Alfa’s sportembleem al heel wat meer memoires geschreven dan pak ‘em beet het tegenwoordig veel bekendere GTI.

Het 90-jarige geluk van Alfa´s klavertje vier
Je zou het misschien niet denken, maar Quadrifoglio Verde (QV) van Alfa Romeo bestaat al 90 jaar. De geschiedenis ervan gaat helemaal terug tot de Grote Oorlog, beter bekend als de Eerste Wereldoorlog (WWI) die woedde van juli 1914 tot diep in 1918. Wellicht nog meer dan vandaag de dag werden vroeger heroïsche symbolen met een kordate uitstraling gezien als betekenisvol. Een beeldmerk, afhankelijk van de hoeveelheid hoogte- en/of dieptepunten, gaf bij de eerste aanblik al te kennen wat voor vlees het (de vijand) in de kuip had. Je zou het dus gerust een oeroude vorm van marketingcommunicatie kunnen nomen.
Vanaf begin twintigste eeuw werd vaak de luchtmacht – en hun beruchte symbolenpolitiek – door autofabrikanten als inspiratiebron gebruikt voor eigen doeleinden. Zo vond Enzo Ferrari het beeldmerk voor zijn latere geesteskindje in dat van graaf Francesco Baracca, een geduchte piloot bij de Italiaanse luchtmacht tijdens de WWI. Geen toeval, maar in hetzelfde jaar dat Enzo Ferrari na een gewonnen race voor het eerst (indirect) in aanraking kwam met het wapen van de familie Baracca, droeg de eerste Alfa Romeo pal schuin voorop de neus, in het groot en tegen een sneeuwwitte achtergrond de ‘Quadrifoglio Verde’, geïnspireerd op het wapen van het 10e Caproni Bomber Squadron. Dat was in 1923.

Targa Florio
Meteen de eerste keer dat een Alfa, de ‘RL’ van coureur Ugo Sivocci om precies te zijn, met het QV-embleem prijkt wist het een grote, belangrijke race te winnen, de Targa Florio. De symbolische betekenis dat een klavertje vier het ontvangen van geluk zou betekenen – en al uit de Middeleeuwen stamt – was met de prestatie van Sivocci niet langer een denkbeeld meer maar in de ogen van Alfa een feit. Zelfs bij legendarische Alfa-rijders Antonio Ascari, Guilio Ramponi en – jawel – Enzo Ferrari. Sindsdien prijkte het QV-embleem op vrijwel elke Alfa die het circuit aandeed, met ongekende successen tot gevolg.

Sticker was voldoende
Pas in de jaren ’60 ging Alfa het logo ook hanteren op productiemodellen om het sportieve karakter ervan aan te duiden en natuurlijk als marketingmiddel. En het effect was zo verbluffend dat op sommige Alfa Romeo’s niet eens meer de modelnaam zichtbaar werd getoond. Enkel het plakken van het QV-logo was naar eigen zeggen voldoende om de feitelijke geheten Giulia TI Super, Giulia Sprint GT Veloce en Alfasud Sprint het gewenste verkoopsucces te brengen. Maar tijden veranderen. Niet zo zeer de taal van marketing, maar wel in het voegen van de daad bij het woord. Quadrifoglio Verde is anno 2013 nog springlevend op bijvoorbeeld de Giulietta en MiTo, maar – helaas – niet meer zo dominerend als toen. Het sportembleem van Alfa is reeds ingehaald door lettercombinaties zonder beeldmerk, zoals GTI, OPC en RS. Tip naar Alfa: plak hem groot, maar esthetisch verantwoord op de 4C
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Alfa Romeo-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Het 90-jarige geluk van Alfa´s klavertje vier
Het 90-jarige geluk van Alfa´s klavertje vier
Het 90-jarige geluk van Alfa´s klavertje vier
Het 90-jarige geluk van Alfa´s klavertje vier

Zoeken

Merk- & modeldossiers