Autonieuws

Officieel: de Mercedes Concept GLA

We hadden gisteren al de eerste beelden, maar nu weten we alles over de Mercedes Concept GLA. De compacte premium SUV is één van de belangrijkste wereldprimeurs van de Autoshow van Shanghai.

Met de titel ‘Escape the Everyday’ maakt Mercedes in haar persbericht al direct duidelijk welke kant het met de GLA op wil. Het Duitse merk wil al enige jaren van haar stoffige imago af en na de A-klasse en de CLA wordt de GLA het derde model om dit kracht bij te zetten.

Stoer!

De aantrekkingskracht op de jeugdige koper zal voornamelijk door het gelikte uiterlijk moeten worden bewerkstelligd. Mercedes heeft hier dan ook veel aandacht aan besteed en de Concept GLA voorzien van zeer dynamische lijnen. De agressief ogende voorzijde met forse grille, achterovervallende koplampunits en ronde mistlichten geven de SUV een stoere uitstraling mee. Ook de achterkant draagt bij aan het robuuste voorkomen dankzij de hoog opgetrokken diffuser, forse uitlaten en de achterspoiler. Details die wellicht zullen verdwijnen op het productiemodel, maar dan nog blijft er een sportief gelijnd model over.

Bekend dashboard
Het interieur van de Concept GLA is al evenzo interessant als het exterieur. Dit komt met name door de enorme contrasterende stiksels in het beige leder en de gebruikte materialen van het dashboard. De grote lijnen van het interieur komen overigens grotendeels overeen met zijn kleine broertjes, de A-klasse en CLA waarmee de GLA zijn technische basis zal delen. Hierdoor lijken de bedieningselementen op het dashboard al geheel productieklaar.

Geblazen viercilinder
Mercedes heeft de Concept GLA uitgerust met een geblazen 2.0 liter viercilinder die we al kennen uit bijvoorbeeld de A-klasse. De krachtbron levert een vermogen van 211 pk en verdeelt zijn kracht via een zeventraps automaat met dubbele koppeling over alle wielen. Verdere specificaties of verbruikscijfers over deze combinatie geeft Mercedes nog niet vrij.

Gadgets
Naast de realistische aandrijflijn toont Mercedes ook minder voor de hand liggende snufjes in de Concept GLA. Een voorbeeld hiervan zijn de laserprojectoren in de koplampunits. Deze projectoren kunnen naast de primaire verlichtingsfunctie tevens gebruikt worden als beamer. Op deze manier kunnen de inzittenen foto’s of video’s via het multimediasysteem op de weg of andere obstakels voor de auto projecteren. Daarnaast kan de functie gebruikt worden voor de navigatie, waardoor medeweggebruikers ook kunnen zien waar je heen wilt. Als laatste gadget heeft Mercedes twee camera’s bovenop de Concept GLA geplaatst die samen een 3D opname kunnen maken van de rit. Helemaal van deze tijd!

Productie in 2014

Met de introductie van de Concept GLA is de weg vrij voor de productievariant van de SUV. Wanneer deze exact onthuld wordt is bij ons niet bekend, aangezien zowel de IAA in Frankfurt als de LA Motor Show zijn debuut zouden kunnen vormen. Voordat het model daadwerkelijk in Nederland om de weg te zien is vermeldt de kalender minimaal 2014.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-Benz GLA is naar de sportschool geweest

Autonieuws
Mercedes-Benz GLA is naar de sportschool geweest
> Artikel lezen

Carlsson pompt Mercedes-Benz GLA op

Tuning & styling
Carlsson Mercedes-Benz GLA
> Artikel lezen

Mercedes CLA 45 en GLA 45 AMG klimmen ook naar 381 pk

Autonieuws
Mercedes CLA 45 en GLA 45 AMG klimmen ook naar 381 pk
> Artikel lezen

Nieuwe instapdiesel met 20% voor Mercedes GLA

Autonieuws
Nieuwe instapdiesel met 20% voor Mercedes GLA
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.