Autonieuws

Gefacelifte Jeep Grand Cherokee

Tot enige verbazing wist de Jeep Grand Cherokee ons positief te verrassen toen hij in april 2011 op de markt kwam. De iconische Amerikaan was zowaar een aantrekkelijk alternatief voor zijn (Duitse) tegenstrevers. Nu, als modeljaar 2014, heeft Jeep hem verder verfijnd.

Met een leeftijd van nog geen twee jaar komt de (eerste) facelift voor de Grand Cherokee opvallend vroeg. Des te meer omdat het prefacelift-model er zeker nog niet gedateerd uitziet. Jeep zal er wel zo zijn reden(en) voor hebben, en het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het feit dat de concurrentie ook niet stil blijft zitten.

Opgetrokken neus
Grootste nieuws op het visuele vlak is de herontworpen neuspartij. De vernieuwingen zijn zelfs best ingrijpend te noemen. Zo zijn de koplampen niet alleen anders van vorm, Jeep heeft ook meteen de LED-dagverlichting erin ondergebracht. Voor de vormgeving is ogenschijnlijk met een schuin oog naar de jongste modellen van Audi gekeken, maar het misstaat een Grand Cherokee ook niet, zo blijkt. Niet echt nieuw, maar wel optisch veranderd is de 7-sleufs grille. Daar is aanzienlijk minder chroom toegepast, wat de Grand Cherokee een meer Europese uitstraling cq. smaak meegeeft. Aan de achterzijde is ook de chromen sierstrip verdwenen. De onderbumper aan de voorzijde ging dan weer compleet op de schop, met op de hoeken licht gewijzigde mistpitten. Tot slot zijn er hertekende achterlichten, eveneens (optioneel) met LED-techniek.

Boeing-gashendel
Binnenin de vernieuwde Grand Cherokee omklemmen je handen een nieuw ontworpen stuurwiel, en ook de gehele middenconsole is onder handen genomen. De ergonomie is naar eigen zeggen verbeterd door sommige knoppen en daarmee functies elders onder te brengen en de automaat bedienen gaat voortaan met een pook in de vorm van een T (drie keer raden waar we dit eerder hebben gezien). Nieuw is ook de verkrijgbaarheid van een 8,4 inch Uconnect-aanraakscherm waar onder de functies van het eveneens optionele multimediasysteem zijn ondergebracht. Standaard is het scherm 5 inch groot. Verder zijn er zoal enkele nieuwe opties en vier interieurcombinaties aan het verkrijgbare palet toegevoegd: Black, Light Frost, Jeep Brown/Indigo Blue (alleen Overland-uitvoering) en Jeep Brown (Overland en Summit).

Nieuwe automaat
Op technisch vlak is de komst van een achttraps automaat hét nieuws voor de Grand Cherokee. De eveneens opgefriste SRT-uitvoering schakelt er voortaan ook mee. De nieuwe automaat ontwikkeld door moeder Chrysler is naar verluidt aanzienlijk efficiënter dan zijn voorganger, een versnellingsbak met vijf verzetten. Het is echter nog wachten op de exacte verbruik- en emissiecijfers van de Europese Grand Cherokee, al geeft de nieuwe Eco Mode al aan dat deze sowieso gunstiger uitvallen. Op motorengebied verandert er niets. Het leveringsgamma omvat nog altijd een V6- en V8-benzine en een zescilinder diesel.

De vernieuwde Jeep Grand Cherokee beleeft zijn première tijdens de NAIAS in Detroit en zal in de loop van dit jaar vermarkt worden. Prijzen volgen rond de lancering.

Gerelateerde artikelen

Jeep Grand Cherokee SRT heeft rode waas voor de ogen

Autonieuws
Jeep Grand Cherokee SRT heeft rode waas voor de ogen
> Artikel lezen

Jeep Grand Cherokee krijgt prijskaart

Autonieuws
Jeep Grand Cherokee krijgt prijskaart
> Artikel lezen

Teller van deze Jeep loopt tot 320 km/h, zonder overdrijven

Autonieuws
> Artikel lezen

Jeep strooit met special editions in Parijs

Autonieuws
Jeep strooit met special editions in Parijs
> Artikel lezen

Ook Jeep Grand Cherokee SRT onder het mes

Autonieuws
Ook Jeep Grand Cherokee SRT onder het mes
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.