Autonieuws

Nieuwe Porsche 911 GT3 Cup

Een nieuwe Porsche 911 GT3 is er nog niet, maar Porsche onthult al wel de ‘Cup’ versie. Dat model is al sinds jaar en dag ongekend populair op de circuits en ook nu weer verder doorontwikkeld.

De GT3 Cup-editie is in essentie een racewagen op basis van de al behoorlijk Spartaanse 911 GT3 zonder ‘Cup´-toevoeging, inderdaad het model dat nog gepresenteerd moet worden. Sinds de introductie van de eerste GT3 Cup in 1998 verkocht Porsche al 2.385 stuks van het model. Dat lijkt niet meteen een cijfer om van achterover te vallen, maar in racewagenmilieus is dat allemaal relatief. Dit is wel degelijk de meest succesvolle racewagen ooit.

460 pk
Nu de zevende generatie van de 911, met codenaam 991, de wegen begint te bevolken, werd het ook tijd voor een nieuwe generatie van de topsporter. Die wordt aangedreven door een 3.8 liter zescilinder boxermotor die helemaal atmosferisch is en z´n piekvermogen vrijgeeft bij 8.500 krukasrotaties per minuut. Er wordt dan 460 pk uit gemolken, tien paarden meer dan z´n voorganger. Een sequentiële zesbak wordt nu met schakelflippers aan het stuurwiel bediend.

Wegcontact
De remschijven die Porsche nu rondom monteert zijn nu gegroeid tot een doorsnede van 380 mm. Vooraan worden de remblokken door zes zuigers tegen de schijven gedrukt, terwijl daar achteraan vier zuigers voor worden ingeschakeld. Het rubber dat eromheen zit groeide ook. De voorbanden zijn nu 27 cm breed en achteraan is het lateraal gemeten contactoppervlak voortaan 31 cm.

Reddingsluik
Elke 911 wordt steevast wat meer in de onderdanigheid gedwongen. Zo is de 991 weer wat minder karaktervol dan de 997 die hij vervangt. En ook de versie voor circuitgebruik zet gebruiksgemak op een hoger schavot dan voorheen. Porsche zegt dat het model makkelijker rijdt, vooral in de buurt van de limiet. En als het dan toch mis loopt, is er een integrale rolkooi die de impactsenergie om de bestuurder leidt. In het dak zit voortaan een reddingsluik, zodat reddingswerkers makkelijker toegang tot het interieur kunnen krijgen. Dat laatste zullen bestuurders en eigenaars (voor zover die niet dezelfde zijn) zo veel mogelijk willen vermijden. Zonder belastingen bedraagt de verkoopprijs immers al € 181.200,- en dat moet je voor stickers of een eigen kleurtje zelf nog zorgen. Porsche maakt hem immers alleen in het wit.

Gerelateerde artikelen

Porsche met 10(!) 911's RSR naar Le Mans

Autonieuws
> Artikel lezen

Weissach op 911 GT3 RS: $ 18.000 voor 18 kg

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster

Autonieuws
Porsche luidt einde 911.2 in met 911 Speedster
> Artikel lezen

'74 Porsche 911 RSR 2.1 Turbo jaagt op miljoenen

Autonieuws
'74 Porsche 911 RSR 2.1 Turbo jaagt op miljoenen
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.