Autonieuws

Verbruik Hyundai’s en Kia’s onder vuur

Hyundai en Kia zijn in Amerika op de vingers getikt naar aanleiding van het communiceren van te optimistische verbruikscijfers. Beide fabrikanten hebben hierop meteen hun excuses gemaakt.

Het brandstofverbruik van een auto, noem het gerust een heet hangijzer. Dat je welhaast een suïcidale hypermiler moet uithangen om in de buurt te komen van het opgegeven verbruiksgemiddelde weet zo onder hand iedereen. Maar in Europa worden de metingen op z´n minst op een conforme manier gedaan. In de Verenigde Staten – waar het aangeven van de verbruikscijfers via raamstickers op nieuwe auto´s een verplichting is – worden de cijfers ook nog eens gecontroleerd door een onafhankelijke instantie, te weten het Environmental Protection Agency (EPA). En het is die overheidsinstantie dat Hyundai en Kia nu op de vingers heeft getikt voor het communiceren van te optimistische verbruikswaarden. Beide fabrikanten worden verplicht om de opgegeven cijfers bij te stellen.

Excuses
Slechts tweemaal eerder verplichtte de EPA een aanpassing en toen ging het telkens over één voertuig. In het geval van Hyundai en Kia gaat het bijna over al hun modellen van modeljaar 2011 en 2012. De aanpassing varieert tussen 0,4 tot 2,5 l/100km.
Hyundai en Kia hebben reeds een verontschuldiging de wereld ingestuurd en het lijkt erop dat klanten die met één van de betrokken modellen rondrijden een compensatie kunnen verwachten. Dat zal de Zuid-Koreanen een flinke som duiten kosten, want het gaat om zo´n 900.000 auto’s waaronder de Kia Soul, Hyundai Accent en Hyundai Veloster. Wat betreft de Europese verbruiksopgave voor de gedupeerde Hyundai’s en Kia’s: door een andere berekeningsmethode is er geen reden om aan te nemen dat de die verbruikscijfers niet correct zouden zijn.

Gerelateerde artikelen

Basketbalteams opgelet! Dit is de Hyundai Palisade

Spyshots
> Artikel lezen

Audi en Hyundai storten zich samen op brandstofcel

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen

Hyundai gaat toch voor compleet nieuwe i40

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.