Autonieuws

Lada Kalina

Lada Kalina in productie genomen

Deze maand is de fonkelnieuwe Lada Kalina in een compleet nieuwe Russische fabriek in productie gegaan. Lada Nederland verwacht de Kalina in de tweede helft van volgend jaar in Nederland op de markt te brengen.

Lada Kalina in productie genomen
Het nieuwste model van Lada zal in drie uitvoeringen leverbaar worden: een vierdeurs sedan, een vijfdeurs hatchback en een stationwagon.

Directeur Roelof Noordman van Lada Nederland: “De Kalina is het eerste compleet nieuwe model van Lada, dat in korte tijd gevolgd zal worden door een volledig nieuwe modelserie. Daarnaast staan er voor 2006 nog meer nieuwe modellen gepland, allemaal met een moderne vormgeving en dito technologie. Kortom, Lada is weer helemaal op de weg terug en Lada Nederland zal dan ook voortvarend de dealerorganisatie in Nederland op het volledig nieuwe, uitgebreide productaanbod afstemmen.”

Kalina
De Kalina is een moderne auto, geproduceerd in een totaal nieuw productie-complex en met als belangrijkste kenmerken: een moderne vormgeving en een scherpe prijsstelling, gecombineerd met een volledige uitrusting. De Kalina beschikt over een zeer complete uitrusting, zoals te verwarmen voorstoelen, ABS, stuur-bekrachtiging, elektrisch verstelbare buitenspiegels en afstandsbediening voor de deuren.

Twee motoren
De nieuwe Lada wordt aangedreven door een moderne 1.6-liter motor, in 8- of 16-kleppen versie. Het overeenkomstige motorvermogen is respectievelijk 81 pk en 90 pk. De krachtbronnen, voorzien van elektronische brandstofinjectie, stellen de Kalina in staat een topsnelheid van 165 km/u (achtklepper) of 180 km/u (zestienklepper) te bereiken. Beide krachtbronnen laten een brandstofcijfer bij constant 90 km/u zien van 5,8 liter per 100 kilometer. Vanzelfsprekend voldoen beide krachtbronnen aan de Euro 4 norm. Wat het precieze verbruik is, is niet bekend.

Productie
Voor de productie van de Kalina heeft producent Avtovaz in samenwerking met Duitse fabrikanten een volledig nieuwe fabriek gebouwd. De gerenommeerde Duitse fabrikanten KUKA en Eisenmann tekenden voor de automatisering van de fabricage-lijnen. Deze zijn volledig geautomatiseerd, met 350 robots. In de spuiterij voorzag Eisenmann de fabriek van de noodzakelijke, uitgebreide gerobotiseerde apparatuur en dankzij de automatisering kan de Kalina in maar liefst 16 verschillende kleuren worden geleverd. Een woordvoerder van Eisenmann verklaarde tijdens de ingebruikname dat de nieuwe Lada-fabriek behoort tot de modernste in Europa. De fabriek produceert per uur 60 auto’s en de totale jaarproductie zal zo’n 220.000 Kalina’s bedragen.

Roelof Noordman:
“Toen de eerste in serieproductie gebouwde nieuwe Kalina van de lopende band afkwam, was dat best een emotioneel moment. Deze auto symboliseert de nieuwe toekomst van Lada en wij hopen de auto zo snel mogelijk in Nederland uit te kunnen brengen, op zijn laatst in de tweede helft van volgend jaar. Tevens beloven de nieuwe modellen, die momenteel in een vergevorderd ontwikkelingsstadium zijn, dat ons productaanbod fiks zal worden uitgebreid. Ook is het prettig dat LADA Holland met de Lada-fabriek in Rusland een nieuw en lang-lopend contract heeft kunnen sluiten. De tunnel was soms wat donker, maar aan het eind schijnt nu een fel licht.”

Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Lada-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Lada Kalina in productie genomen

Zoeken

Merk- & modeldossiers