Autonieuws

McLaren P1 wordt een regelrecht circuitmonster

McLaren komt met de P1 terug in de hypercarregionen en dat moet de hele wereld weten. Eerder al werd wat over de nieuwe gigant prijsgegeven waaronder een lading foto’s, maar het onthullen van concrete details mijdt McLaren vooralsnog. In Parijs, waar de P1 debuteert, doet het merk dat opnieuw, al komen we steeds meer te weten over het finaleproduct. Het wordt een ongekend monster, dat is zeker!

Elk decennium heeft zijn iconen, ook in de autowereld. Tijdens de jaren ‘60 had je de Lamborghini Miura en in de jaren ‘70 schitterde de Lamborghini Countach op poster vrijwel op elke jongenskamer. Ferrari domineerde de jaren ‘80 met de F40 en in de negentigerjaren was het de beurt aan McLaren. De F1 was namelijk zo’n radicale stap voorwaarts voor de auto-industrie dat deze bij velen in het geheugen gegrift staat. En het zou zomaar kunnen zijn dat als we over vele jaren terugkijken op het huidige decennium we massaal terugdenken aan de P1. Als het aan McLaren ligt gaat zich dat geheid voltrekken.
De McLaren P1 is nu nog een concept maar zal binnen een jaar gepresenteerd worden in z’n productiegedaante. Dat belooft McLaren aan de wereld, alsook het bekendmaken van de exacte specificaties kort na Oud & Nieuw en een verkoopstart later in dat jaar. Dat klinkt niet eens zover weg.

Plakgraag
Ondanks dat er door McLaren nog nauwelijks cijfertjes wordt opgedreund liegen degene die ze wel geven er niet om. Ze behoren zonder meer tot de hoogste in de branche. McLaren heeft eigenlijk slechts één doel: de P1 als beste bolide voor op de openbare weg en tegelijkertijd circuit neerzetten. Dat wil vrijwel iedere andere sportwagenfabrikant dus dit is enigszins marketingpraat. Echter met de MP4-12C hebben de Britten bewezen in een lagere prijsklasse over een dergelijke auto te bezitten. ‘De P1 presteert nog eens zoveel beter, aldus McLaren. Zo ligt bijvoorbeeld de maximale downforce van de P1 vijfmaal hoger dan dat van de 12C, te weten op 600 kg asdruk op topsnelheid. McLaren legt de ‘plakgraagheid’ van de P1 op het niveau van pure racemachine zoals hun eigen MP4-12C GT3-racer. Dit wordt gerealiseerd door onder meer een gigantische actieve achtervleugel die uit de koets kan rijzen zodra nodig. In circuitmodus komt de ovalen vleugel maximaal 130 mm omhoog en maximaal 120 mm in straatmodus. De spoiler is bovendien van het DRS-principe waarbij het zelf de juiste hoek bepaald voor optimale prestaties. Dit Drag Reduction System is bekend geworden door de Formule 1. Vooraan het front monteert McLaren eveneens actieve flaps te vergelijken met die van de Pagani Huayra. Deze kunnen zelfs tot een hoek van 60 graden variëren.

Komt goed!
Topsnelheid vindt McLaren niet belangrijk bij de ontwikkeling van de P1. Ze willen dat hun F1-opvolger de beste en snelste beleving biedt zodra het stuurwiel ingestuurd wordt. Ook dat hebben we eerder gehoord, en wel van Lamborghini. Ook zij hadden niet zoveel zin meer in een pk-wedloop. Vrees echter niet dat de P1 over te weinig vermogen beschikt. Hoeveel precies wordt nog niet gezegd. We moeten het doen met ‘meer dan 600 pk per ton’. Om vervolgens een indicatie te verkrijgen over hoeveel paardenkrachten de P1 beschikt moeten we het wagengewicht ervan weten, en dat houdt McLaren voorlopig nog voor zich. Relatief licht wordt hij sowieso gezien de mate waarmee met koolstofvezel zal worden gestrooid. Zo’n beetje alles zal van carbon of een ander lichtgewicht exotisch materiaal worden gemaakt. Om dit te bevestigen zegt McLaren: There is no “fat” on the P1’. Wij zeggen: ‘Het komt wel goed met de P1. Meer dan goed!’

Gerelateerde artikelen

Straatlegale McLaren P1 LM is wat de GTR had moeten zijn

Autonieuws
Straatlegale McLaren P1 LM is wat de GTR had moeten zijn
> Artikel lezen

Volledige elektrische McLaren P1 voor de jongste fans

Lifestyle & design
Volledige elektrische McLaren P1 voor de jongste fans
> Artikel lezen

McLaren P1 LM snelste op de Ring maar ook weer niet

Autonieuws
> Artikel lezen

Laatste McLaren P1 'gecarboniseerd' door MSO

Fotogalleries
Laatste McLaren P1 'gecarboniseerd' door MSO
> Artikel lezen

Klein, kleiner, kleinst met McLaren P1

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Prachtige McLaren expositie in Louwman Museum

Overige
Goed beeld van McLaren in Louwman Museum
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.