Autonieuws

Peugeot Onyx voorzien van hybride-V8

De Peugeot Onyx dook gisteren al via een achteringang op, maar vandaag presenteert Peugeot de Onyx pas echt in vol ornaat. Met een in het midden geplaatste V8, koolstofvezel koetswerk en een gewicht van slechts 1.100 kg weten we zeker dat het Peugeot menens is.

Ook dit jaar weet Peugeot weer vele ogen op zich te richten met een radicale conceptcar. De Onyx is natuurlijk slechts een vingeroefening, maar wel een die laat zien dat Peugeot zichzelf meer als sportief merk wil gaan profileren. We kennen de Franse fabrikant tot op heden immers beter van comfortabele en compacte gezinsauto’s dan van lichtgewicht supercars. En de Onyx is meteen een schot in de roos om daar verandering in te brengen. Al zal het productiestadium helaas wel nooit gehaald worden.

Koolstofvezel
Wat vanzelfsprekend direct opvalt is het donkere plaatwerk dat volledig uit het lichtgewicht koolstofvezel is opgetrokken. Net als het onderliggende frame overigens dat hiervoor slechts 100 kg weegt. Ontwikkeld in samenwerking met Peugeot Sport – bekend van de Le Mans-racers – is de Onyx ontworpen om zo aerodynamisch mogelijk te zijn. Met een CD-coëfficiënt van slechts 0,30 is dit ruimschoots gelukt. Op het dak is, in lijn met de sportieve RCZ, een double-bubble gecreëerd.

Hybride V8
Zoals het een echte sportwagen betaamt ligt de motor pal achter de bestuurder. Peugeot heeft daarvoor niet zomaar een motor van de plank getrokken, maar het 3.7 liter metende HDi FAP V8-blok dat dienst deed in de laatste generatie van Peugeot’s Le Mans-racers geleend. Met een vermogen van 600 pk, gekoppeld aan een zestraps sequentiële versnellingsbak, is de Onyx niets anders dan een serieuze racer. Om het geheel nog nét wat potenter te maken wordt er een Hybrid4-aandrijflijn aan de V8 gekoppeld en is er zodoende nog eens 80 pk extra tijdens het accelereren. Met een totaalgewicht van 1.100 kg betekent dit meer dan 600 pk per ton. Meer dan een Bugatti Veyron dus!

Interieur
Zoals we bij menig conceptmodel zien is het interieur volledig onrealistisch. Het is een uit één stuk gegoten blok kunststof. In het dashboard is het head-up-display gemonteerd waar talrijke informatie over de auto en de motor is af te lezen. Tussen de zitplaatsen in is een camera gemonteerd die het mogelijk maakt om elke bijzondere rit vast te leggen voor het nageslacht, aldus Peugeot.

Superbike
Peugeot heeft naast de Onyx ook nog een bijpassend accessoire ontwikkeld, de Onyx Concept Bike. De fiets is net als de auto volledig opgetrokken uit koolstofvezel en bovendien voorzien van een elektromotor. Hiermee wordt het mogelijk om je ritje naar het werk in een ongekende tijd af te leggen. Peugeot ziet voor de Onyx Concept Bike echter ook een toekomst in de Tour de France hoewel de elektromotor dan waarschijnlijk zal moeten wijken.

Supertrike
Al het goede komt in drieën als het op Onyx aankomt want naast de auto en fiets is er ook de trike. Deze Onyx Concept Scooter heeft twee wielen voor en één achter als middenweg tussen de auto en motor. Ook deze trike is voorzien van een hybride-aandrijflijn. Geen V8 maar een 400 cc benzinemotor, gekoppeld aan een elektromotor. Deze combinatie levert 61 pk en heeft slechts twee liter brandstof nodig om 100 km af te leggen. De ‘houding’ van de trike kan verandert worden. In de Sport-stand leunt de trike meer voorover voor een aerodynamische houding van de bestuurder en in Urban-stand staat vooral comfort voorop dankzij de normale zitpositie.

Gerelateerde artikelen

Traagste Peugeot 205 GTi ooit is ook de coolste

Autonieuws
> Artikel lezen

Peugeot's nieuwste EV lust stof en modder als ontbijt

Lifestyle & design
> Artikel lezen

De nieuwe Peugeot 508: vijfdeurs coupé

Autonieuws
De nieuwe Peugeot 508: alle details
> Artikel lezen

Nieuwe Peugeot 508 lijkt in niets op voorganger

Autonieuws
> Artikel lezen

Peugeot Rifter neemt stokje over van Partner

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.