Autonieuws

Nissan TeRRA SUV Concept: waterstof-SUV

Nu Nissan haar imago als elektrische fabrikant heeft verworven blikken de Japanners verder vooruit. In Parijs presenteert Nissan de TeRRA (nee, geen tikfout) met onderhuids een drietal elektromotoren aangedreven door een brandstofcel.

Nissan ziet de TeRRA als een conceptcar die de eigenschappen van twee sterke producten van Nissan verenigt: die van SUV´s en die van elektrisch aangedreven voertuigen. Volgens de fabrikant is het model specifiek ontworpen voor de Noord-Europeaan en is het succes van de Murano, maar vooral de Qashqai, in het achterhoofd gehouden. Het resultaat is een stoere, ietwat excentrieke SUV met een hoge taillelijn, dikke raamstijlen en smalle zijramen. De scherpe hoeken en korte overhangen dragen bovendien bij aan het stoere uiterlijk dat de TeRRA concept zonder meer heeft.

Tablet als sleutel
Zoals veel fabrikanten had Nissan een zeer jonge doelgroep voor ogen tijdens de ontwikkeling van de TeRRA. Centraal in het interieur staat dan ook een tabletcomputer die tegelijkertijd dient als sleutel van de auto. Bij het betreden van de TeRRA plugt de bestuurder de tablet in het docking station, waarna de computer de snelheid, navigatie, entertainment en andere belangrijke informatie over de auto weergeeft. Buiten de auto heeft de tablet alle functies die je ervan mag verwachten, maar hij staat ook permanent in verbinding met de auto. Het idee hierachter is naadloze informatie en communicatie op de weg en waar dan ook. Bijzonder is tevens de stoelopstelling waarin de passagiers achter elkaars schouders zitten in plaats van dat ze recht achter de rug van hun voorganger zitten. Door zijn bijna centrale zitpositie heeft de bestuurder een fris perspectief met een uitstekend zicht rondom.

Waterstof
Aangezien de focus de afgelopen jaren volledig op elektrische auto’s heeft gelegen is het leuk om te zien dat juist Nissan nu een waterstofauto op de stand in Parijs neerzet. En als we de Japanners moeten geloven is het verre van toekomstmuziek. Wat er onder de carrosserie schuilgaat is onder meer de elektrische aandrijflijn van de Nissan LEAF die de voorwielen aandrijft. In ieder achterwiel is een elektromotor ingebouwd – naar het voorbeeld van de PIVO-studiemodellen – waardoor vierwielaandrijving mogelijk is als de situatie daarom vraagt. Omdat er geen aandrijfas nodig is om de achterwielen aan te drijven, ontbreekt de daarbij horende tunnel in de lengte van de passagiersruimte. Dat maakt de vlakke laadvloer en de beschermende bodemplaat mogelijk.
Onder de motorkap is ruimte voor Nissans gepatenteerde brandstofcel: een platte, compacte eenheid die een vermogen van 2,5 kW/l ontwikkelt. Dit is de nieuwste van een serie brandstofcellen die Nissan al sinds 1996 heeft laten zien. Dit exemplaar kost echter slechts een zesde van zijn voorganger uit 2005 doordat de behoefte aan kostbare en zeldzame metalen met een kwart is gedaald vergeleken met het vorige exemplaar.

Klaar voor de toekomst
De Nissan TeRRA is een studiemodel, maar hij is het bewijs van het feit dat Nissan vooruit kijkt en zo goed als klaar is om brandstofcellen op grote schaal te produceren zodra waterstof breed beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Nissan GT-R (Nismo) weet niet van ophouden

Spyshots
> Artikel lezen

Nissan IMx KURO: futuristische concept 'leest' jouw gedachten

Autonieuws
IMx KURO
> Artikel lezen

Nissan Xmotion Concept: Qashqai van 2030?

Autonieuws
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Nieuwe 1.3-turbo voor Renault, Nissan en… Mercedes

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.