Autonieuws

Peugeot zet hoog in met 208 GTi

We zagen hem dit voorjaar al schitteren als concept, nu is het tijd voor de 208 GTi om zijn vleugels uit te slaan. Deze hete 208 moet een nieuw, succesvol hoofdstuk inluiden van Peugeots sportieve carrière en bovendien in de voetsporen treden van de iconische 205 GTi.

Telkens wanneer Peugeot een GTi-badge op een van zijn kleine modellen plakt wordt automatisch de 205 erbij gehaald. Deze was niet alleen een doorslaand succes maar liet ook zien hoeveel plezier je kon hebben met een pittig motortje in een compacte auto. Zowel de 206 GTi als 207 GTi hebben dit verkoopsucces niet kunnen evenaren en hebben het altijd moeilijk gehad om in de voetsporen van hun voorganger te treden.

Inspiratiebron
Als we Peugeot moeten geloven gaat daar met de 208 GTi verandering in komen. Het grootste bewijs daarvan vinden we onder de motorkap, want hier heeft de Franse fabrikant zich absoluut niet ingehouden. Daar huist namelijk de 1.6 THP-motor die we al kennen uit de Peugeot RCZ. Deze stuurt via een handmatige zesbak 200 pk naar de voorwielen en slingert de 208 GTi in minder dan 7 seconden naar de 100 km/h. Ook in de bochten komt zijn sportieve inborst duidelijk naar voren, het complete onderstel is specifiek ontwikkeld voor de GTi. Om niet alleen de ogen, maar ook de oren de kost te geven, zorgt een vernieuwd uitlaatsysteem voor een prettige soundtrack bij alle snelheden, aldus Peugeot. Ondanks al deze aanpassingen slaat de weegschaal slechts uit tot 1.160 kg, waardoor de CO2-uitstoot beperkt blijft tot 145 g/km.

Looks
Een hete supermini is natuurlijk bij voorbaat gedoemd als zijn prestaties geen vervolg krijgen in een sportief uiterlijk. Gelukkig heeft Peugeot dit niet over het hoofd gezien en de 208 GTi behoorlijk aangepakt. Dankzij de vergrootte spoorbreedte (10 mm voor, 20 mm achter) werden de wielkasten uitgeklopt. Daarnaast is zowel de voor- als achterbumper volledig nieuw en een stuk sportiever dan op de reguliere 208. Leuk detail is de plaatsing van het chroom in de grille waardoor dit oogt als een zwart-wit-geblokt patroon. Welke lak-kleur je ook kiest, de auto is rijkelijk gedrapeerd in rode details. Zo zijn de remklauwen, grille-rand en meerdere logo’s altijd in het rood uitgevoerd. Deze lijn wordt doorgetrokken in het interieur waar rode stiksels en kunststof details de toon zetten.

Limited Edition
Om te vieren dat de 208 ook deel uit gaat maken van de GTi-familie wordt er een Limited Edition op de markt gebracht. Het onderscheid zit hem vooral in de satijn-witte lak en het mat-zwarte 17 inch schoeisel. De nieuwe eigenaren krijgen bovendien standaard navigatie en een hoogwaardig audio-systeem. Dankzij een oplage van slechts 50 exemplaren zal deze Limited Edition een werkelijk uniek exemplaar worden.

De Peugeot 208 GTi wordt onthuld tijdens de Autosalon van Parijs en staat begin 2013 bij de dealer.

Gerelateerde artikelen

Peugeot 208 BlueHDi: 2.152 km op één tank

Autonieuws
Peugeot 208 Blue HDi
> Artikel lezen

Peugeot 208 GTi 30th Edition kost ruim 30 mille

Autonieuws
Peugeot viert jubileum met 208 GTi 30th Anniversary Edition
> Artikel lezen

Vernieuwde Peugeot 208 kan er weer tegenaan

Autonieuws
Peugeot 208
> Artikel lezen

Vernieuwde Peugeot 208 start bij € 13.990,-

Autonieuws
Peugeot 208
> Artikel lezen

Peugeot viert 30 jaar GTi met speciale 208

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.