Autonieuws

McLaren verrast met X-1

Een adembenemende conceptcar luidt de introductie van McLaren Special Operation (MSO) in. De afdeling die elke klantwens in vervulling kan laten gaan heeft met de X-1 zonder meer een visitekaartje afgegeven. Of het mooi is mag je zelf bepalen, maar bijzonder is de X-1 zonder meer!

In het allerhoogste segment is de klant absoluut koning. En zo rolt er af en toe een unieke one-off naar buiten bij bijvoorbeeld Ferrari, Rolls-Royce en diverse Italiaanse carrosseriebouwers. Ook McLaren heeft een afdeling die deze klantwensen in vervulling kan laten gaan. Soms betreft dat een speciale kleur, soms een bijzondere leersoort en soms, heel soms... een compleet uniek design.

McLaren liefhebber
Voor een anonieme klant heeft McLaren de afgelopen jaren in het diepste geheim gewerkt aan deze X-1. Parallel aan de ontwikkeling van de MP4-12C zag deze X-1 het levenslicht. De klant, die ook een McLaren F1, Mercedes SLR McLaren en MP4-12C bezit, wilde een absoluut unieke auto. Drie jaar geleden, toen de MP4-12C nog niet eens onthuld was, ging deze multimiljonair al het gesprek aan met McLaren´s topman Ron Dennis om zijn droom in vervulling te laten gaan.

Inspiratie
In een gesprek met MSO Programma Director Paul MacKenzie en Design Director Frank Stephenson werden de wensen van de klant geïnventariseerd. Op basis van een urenlang gesprek vormde het team van McLaren een moodbook met daarin foto´s van auto´s, architectuur, mode, design en films die raakten aan het idee dat de klant had. ´Tijdloos en klassieke elegantie´ stond daarbij centraal en volgens McLaren zijn auto´s als de Facel Vega (1961), Chrysler D´Elegance Ghia (1953), Mercedes-Benz 540K (1939) en Citroën SM (1971) als inspiratie gebruikt. Maar dat is niet alles. Ook het Guggenheim museum in New York, een Jaeger LeCoultre art deco klok, de Airstream trailer en een Montblanc pen werden in het moodbook opgenomen.

Schaalmodellen
Om tot het beste resultaat te komen wenste de klant een competitie tussen designers van McLaren en externe ontwerpers. Ongetwijfeld tot trots van McLaren won hun eigen designer Hong Yeo de pitch en werd onder leiding van Frank Stephenson het design tot in detail uitgewerkt. Er volgden een 30 procent schaalmodel, een 1:1 schaalmodel en vervolgens het definitieve model om te komen tot wat er nu staat te pronken. Maar liefst 18 maanden is er aan het ontwerp gewerkt en werkelijk elk element van de carrosserie is custom made.

Rijdend
Zomaar even met de hand een paar carrosseriepanelen maken was er echter niet bij. Deze X-1 is namelijk geen museumstuk of fragiele conceptcar, maar een rijdende auto. McLaren moest dan ook een uitgebreid testprogramma doorlopen en homologatie krijgen op elke onderdeel. Een ongekend grote klus. Qua techniek is er echter een beroep gedaan op de MP4-12C die zijn gehele MonoCell en 625 pk sterke twin-turbo benzinemotor uitleende.

Slechts het begin...
De McLaren X-1 zal zijn publieksdebuut beleven op het beroemde Concours d´Elengance Pebble Beach om daarna naar het hoofdkwartier in Woking nog een keer volledig te worden nagelopen en vervolgens aan de collectie van ongetwijfeld een onvoorstelbaar blije autoliefhebber te worden toegevoegd. McLaren laat daarbij weten dat dit nog maar het begin is. Met de X-1 heeft men laten zien waartoe MSO in staat is en de flexibiliteit van het MP4-12C platform biedt nog veel meer mogelijkheden. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus. Wie weet wat er in achter de deuren in Woking allemaal nog klaarstaat...

Gerelateerde artikelen

Mini-sculptuur verklapt alvast interieur McLaren F1-opvolger

Autonieuws
> Artikel lezen

Woensdag, gehaktdag: dit is de McLaren Senna GTR

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren presenteert nieuwe Long Tail, genaamd 600LT

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

600 LT is Mclaren's volgende smaakmaker

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.