Autonieuws

Jaguar XF en XJ doorgelicht voor 2013

Jaguar heeft de XF en XJ opgewaardeerd voor modeljaar 2013. Naast nieuwe aandrijflijnen, die al eerder werden aangekondigd maar waar nu de specificaties bekend van zijn, werd het infotainmentsysteem naar een hoger plan getild.

Vanaf modeljaar 2013 en voor het eerst ooit is Jaguar’s vlaggenschip, de XJ, verkrijgbaar met een viercilinder. De 2.0 liter turbomotor is gloednieuw en genereert een maximumvermogen van 240 pk en 340 Nm aan koppel. In combinatie met de XJ levert dat een acceleratie van 0-100 km/h in 7,0 seconden en een topsnelheid van 240 km/h op, terwijl het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot is vastgesteld op respectievelijk 9,3 l/100 km en 216 g/km.
De nieuwe viercilinder wordt met hetzelfde vermogen ook aangeboden in de XF. In dat geval duurt het bereiken van 100 km/h een halve tel langer, maar is het verbruik per honderd kilometer een halve liter lager. De CO2-uitstoot van de XF met 2.0 liter i4 Ti-motor bedraagt 207 g/km.

3.0 V6
Ander motorennieuws is er in de vorm van de 3.0 liter V6-Supercharger die de atmosferische 5.0 liter V8 vervangt. Goed voor 340 pk en 450 Nm weet de nieuwe zescilinder zowel de XJ als XF (Sedan) in 5,7 seconden naar de 100 km/h te accelereren. De topsnelheid is eveneens gelijk met 248 km/h alsook het gemiddelde brandstofverbruik en de uitstoot van respectievelijk 9,4 l/100 km en 224 g/km. Verder wat de rijprestaties aangaat is een achttraps ZF-automaat met start/stop-systeem voortaan standaard op alle XJ’s. De aloude zestraps heeft daarvoor moeten wijken. Ook in het leveringsprogramma van de XF is die niet meer te vinden en wordt de nieuwe, efficiëntere automaat doorgevoerd.

Meridan
Land Rover maakte er al gebruik van en voortaan gaat ook Jaguar muzieksystemen van het hifimerk Meridan toepassen. De geleverde installaties zijn er in twee uitvoeringen, met 325 of 825 Watt vermogen. Of het eveneens Britse Bowers & Wilkins voor het doorgaans duurdere Meridan heeft moeten wijken is niet bekend. Tegelijkertijd heeft Jaguar het infotainmentsysteem van de XJ en XF naar een hoger plan getild met een update. Zo zou de menustructuur voortaan eenvoudiger en daarmee gebruiksvriendelijker zijn en de afspeelmogelijkheden zijn uitgebreid.

Prijzen volgen
De XJ en XF (Sportbrake) van modeljaar 2013 arriveren over enkele maanden bij de dealer. Prijzen worden rond de marktlancering bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar presenteert nieuwe XF Sportbrake

Autonieuws
Jaguar presenteert nieuwe XF Sportbrake
> Artikel lezen

Nieuwe Jaguar XF Sportbrake in tenniscamouflage

Autonieuws
Nieuwe Jaguar XF Sportbrake in tenniscamouflage
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.