Autonieuws

Michelin presenteert alles-in-één-wiel

Innovaties op gebied van wielen en banden lijken altijd relatief klein te zijn, maar Michelin ziet dat anders. Tijdens het Festival of Speed in Goodwood presenteert het bandenmerk namelijk het zogeheten Active Wheel, een totaal nieuwe kijk op de aandrijflijn en ophanging tegelijk.

Ondanks het cruciale belang van goed rubber onder de auto staat de ontwikkeling van nieuwe banden niet bepaald in de schijnwerpers. Michelin brengt daar nu verandering in met het Active Wheel dat naar eigen zeggen een radicale ommekeer in de autowereld moet gaan veroorzaken. Het is namelijk niet alleen enkel een band met velg, maar tevens het onderkomen van zowel de aandrijving als de ophanging.

Dubbel functie
In het hart van de actieve velg bevinden zich twee elektromotoren waarbij de één verantwoordelijk is voor de voorstuwing terwijl de andere als een actieve ophanging werkt om het comfort en de wegligging te garanderen. Remmen gebeurt ook met de elektromotoren terwijl een klassieke schijfrem in kan grijpen als meer remkracht nodig is. In zijn huidige vorm levert elk Active Wheel 40 pk en kan het kortstondig 80 pk voortbrengen. Met een voorwielaandrijver betekent dat dus 160 pk tijdens een stoplichtsprint.

Gevolgen
Mocht het Active Wheel gemeengoed worden dan zijn de gevolgen voor de autowereld verstrekkend. Dankzij de nieuwe techniek, die gevoed kan worden door batterijen of een brandstofcel, zijn zaken als versnellingsbak, koppeling, aandrijfstang en differentieel niet langer meer nodig. En dat zou betekenen dat ontwerpers een veel vrijere hand krijgen bij het ontwikkelen van nieuwe auto’s omdat een traditionele motor niet langer nodig is.

Toekomstmuziek
Vooralsnog zijn er nog geen praktische applicaties voor Michelin´s innovatieve Active Wheel en is het ook vooral toekomstmuziek. Het is echter niet ondenkbaar dat het systeem over een aantal jaar zijn weg naar het productiestadium vindt. Enige obstakel dat wij zien is een nogal kostbaar reservewiel.

Gerelateerde artikelen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Maserati versterkt zich met Levante GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto

Autonieuws
BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.