Autonieuws

Nieuwe ´kleine´ Hummer H3

Hummer presenteert de nieuwe H3, een kleine Hummer gepositioneerd onder de H2. Hummer wil met deze relatief kleine Hummer een veel grotere markt bereiken. Vanaf volgend jaar levert Hummer de H3.

Ondanks dat de auto een flink stuk kleiner is dan de H2, hij is 43 cm korter en 17 cm smaller, is de H3 herkenbaar als een echte Hummer. Kijk bijvoorbeeld naar de grote grille, de enorme wielen en de vierkante styling. Ondanks dat is de H3 wel veel handelbaarder dan bijvoorbeeld de genoemde H2. Dat is ook de insteek van de ontwikkeling van de H3 geweest. De auto moet geschikt zijn om mee in ruig terrein te rijden, maar je moet er ook mee in de binnenstad kunnen (en mogen) rijden. De Hummer wordt weleens een rijdende zeecontainer genoemd en dat gaat ook op voor deze H3. Omiskenbaar een Hummer dus!

Luxer interieur
Ook in het interieur gaat dat verhaal op, maar al in veel mindere mate. Je zit een stuk dichter bij elkaar en er is meer aandacht besteed aan het ontwerp van het dashboard. Bij de H1 en H2 was de functie veel belangrijker dan de vorm maar bij deze H3, die een plaats zal vinden in het SUV-segment, zal ook de vorm een belangrijke rol spelen. Auto´s in dit segment worden gekocht om mee voor de dag te kunnen komen en daar hoort ook een mooi interieur bij. Er is dan ook veel luxe leverbaar in de H3. Tussen de tellers heeft zich een uitgebreide boordcomputer gepositioneerd, de dikke stoelen zijn met leer bekleed en er is gebruik gemaakt van aluminium en chromen accenten. Er zijn vier audiosystemen leverbaar waarbij er onder andere de keuze is uit een DVD-navigatiesysteem met 6.5 inch TFT-scherm. Een groot zonnedak is als optie leverbaar.

3.5 liter vijfcilinder
De motor is de grootste verrassing van deze H3. Er ligt geen dikke V8 onder de motorkap maar een 3.5 liter 5 cilinder. Deze Vortec 3500, zoals de motor intern genoemd wordt, levert een vermogen van 220 pk (5.600 tpm) en een koppel van 304 Nm (2.800 tpm). Ondanks deze kleinere motor moeten volgens Hummer de prestaties gelijk zijn aan die van de H2. Het verbruik zal echter flink zijn gereduceerd en dat is belangrijk in dit (lagere) segment. Hummer wil de auto bereikbaarder en milieuvriendelijker maken en daar hoort een kleinere en zuinigere motor bij. Voor het eerst is er bovendien de keuze tussen een handgeschakelde vijfbak of een viertraps automaat. De H1 en H2 worden alleen geleverd met een automaat.

Terreinwagen
In het terrein zal de H3 z´n mannetje staan. De auto is gebouwd op een ladderchassis. De electronisch geregelde vierwielaandrijving is voorzie van een te blokkeren differentieel, tractie control en de gehele bodem van de H3 is bedekt met beschermplaten. Om de H3 in z´n gereel te houden is er een vorm van ESP gemonteerd en er worden 33 (!) inch banden gemonteerd.

5 sterren score?
Zelfs aan de veiligheid is gedacht. De H3 wordt geleverd met onder meer geleverd front- en zijairbags maar ook met een bandenspanningscontrolesysteem, ´rollover protection system´ en verstevigingsbalken in de zijportieren. Hummer verwacht dat de H3 een vijfsterren score moet kunnen behalen. Hoe het zit met voetgangersveiligheid en een frontale botsing met een andere auto is nog even afwachten. De Hummer H3 is en blijft een grote auto die veel schade aan kan richten.

Voorjaar 2005
De Hummer H3 viert zijn Europese debuut tijdens de komende Autosalon van Genève – in maart 2005 – en de levering zal in Europa naar verwachting rond juli beginnen. In Nederland zal een compleet uitgevoerde Hummer H3 rond de 70.000 Euro gaan kosten. Hummer wil met de komst van de H3 haar wereldwijde groei voortzetten en een groter deel van de markt kunnen bedienen. Met de komst van de H3 wordt de aanschaf van een Hummer bereikbaarder voor heel wat mensen. Daarmee wordt de auto helaas wel wat minder exclusief.

Gerelateerde artikelen

Hummer met drie concepts op SEMA Motor Show

Autonieuws
Hummer met drie concepts op SEMA Motor Show
> Artikel lezen

Twee ijzersterke HUMMER H3´s op SEMA

Autonieuws
Twee ijzersterke HUMMER H3´s op SEMA
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.