Autonieuws

Nu officieel: de nieuwe BMW 3-serie

Na het uitlekken van een brochure is dit officieel de nieuwe BMW 3-serie. Vanaf maart 2005 zal de nieuwe BMW 3-serie op de markt komen en leverbaar zijn met vier motoren en heel veel noviteiten.

Langzaam maar zeker is BMW bezig haar modellengamma te vernieuwen. Het begon met de 7-serie waar veel commentaar op is geweest. Ontwerper Chris Bangle toont lef en liet dat met de 7-serie zien. Na de komst van de Z4, de 6-serie en later ook de 5-serie werd zijn styling meer en meer gewaardeerd en ook de 1-serie werd vrij snel opgenomen. Al deze modellen hebben zonder meer bijzondere en karakteristieke stylingkenmerken en dat geldt in zekere zin ook voor de nieuwe 3-serie. Hij is op en top herkenbaar als een BMW maar heeft wel een minder gedurfde styling dan de andere modellen. Dat moet ook wel want de 3-serie is de melkkoe van BMW en dan kun je je geen missers veroorloven.
 
Revolutionaire 3.0 liter zescilinder
Vanaf de marktintroductie in maart 2005 zal de nieuwe 3-serie leverbaar zijn met vier motoren. Het betreft hier de 330i, 325i, 320i en 320d, ofwel drie benzinemotoren en één diesel. De motoren zijn stuk voor stuk (recent) vernieuwd of compleet nieuw en dat heeft geresulteerd in meer vermogen en meer koppel, maar een lager verbruik. De 330i is het topmodel en de 258 pk sterke 6-in-lijn levert leuke prestaties. De sprint van 0-100 km/h verloopt in 6,3 seconden en de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. De motor is voorzien van Valvetronic dat de lichthoogte en openingsduur van de kleppen traploos versteld naargelang de stand van het gaspedaal. In deze motor heeft BMW gebruik gemaakt van magnesium (nog 30% lichter dan aluminium) in het motorblok, de krukaslagering en de cilinderkopafdekking.
 
Standaard zesversnellingsbak
De tweede benzinemotor is een 2.5 liter zes-in-lijn met een vermogen van 218 pk. Het koppel van 250 Nm komt vrij tussen 2.750 en 4.250 tpm. De acceleratie van 0-100 km/h wordt in 7,1 seconden afgelegd en de topsnelheid ligt op 245 km/h. De voor nu laatste benzinemotor is de 2.0 viercilinder (320i), die voorheen als 318i door het leven ging. De viercilinder levert een vermogen van 150 pk en een koppel van 200 Nm. In 9,0 seconden sprint de 320i naar 100 km/h en de topsnelheid ligt op 220 km/h. De enige diesel die bij de introductie leverbaar zal zijn is de 2.0 liter viercilinder diesel met common-rail technologie van de tweede generatie. De motor in de 320d levert een vermogen van 163 pk en een koppel van 340 Nm (bij 2.000 tpm). De prestaties van deze diesel zijn vergelijkbaar met die van de benzinemodellen want de 320d sprint in 8,3 seconden naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 225 km/h. Het verbruik van 5,7 liter op 100 km is in vergelijking met de prestaties zeer zuinig. Alle motoren zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingbak en als optie is een zestraps automaat leverbaar.
 
Een échte BMW
De nieuwe 3-serie is een echte BMW en dat zie je aan alles. Niet alleen de styling is herkenbaar BMW maar ook op het gebied van innovatie en kenmerkende BMW eigenschappen past de 3-serie geheel binnen het rijtje. De motor is in de lengterichting onder de kap gelegd, de 3-serie wordt aangedreven op de achterwielen en de gewichtsverdeling tussen voor- en achteras is nagenoeg 50:50. Dat zorgt voor geweldige rij-eigenschappen in combinatie met veel comfort. De motorkap is lang van vorm en ook dat is typisch BMW. In cijfers is de nieuwe 3-serie flink gegroeid. Hij is 4.520 mm lang (+ 49 mm vergeleken met de voorganger), 1.817 mm breed (+ 78 mm) en 1.421 mm hoog (+ 6 mm). De wielbasis van de 3-serie nam met 35 mm toe tot 2.760 mm.
 
´Personal Profile´ sleutel
Wat innovatie betreft volgt de 3-serie veel noviteiten van z´n grotere broers (5- en 7-serie). Zo is er geen sleutel meer om de auto te ontgrendelen of te starten maar gebeurt dit met een simpele ´sleutelhanger´. Deze sleutel is tevens uit te rusten met ´Personal Profile´. Er zit dan een geheugen in de sleutel van zowel de eigenaar als de partner waardoor onder meer zitpositie, spiegels, climate control, radiozenders etc. worden opgeslagen op de sleutel. Stap je in de auto met je eigen sleutel dan worden je voorkeuren automatisch ingesteld. Starten gebeurt daarna met een simpele druk op de knop.
 
Innovatieve techniek
Wat verder ook afkomstig is van de grotere modellen is de actieve besturing (Active Front Steering) wat als optie op de zescilinder modellen leverbaar is. AFS zorgt ervoor dat de stuuroverbrenging bij parkeren en langzaam rijden directer en bij hogere snelheden indirecter is. Een geheel nieuwe optie is Active Braking wat ervoor zorgt dat ook bergafwaarts de gekozen snelheid van de cruise control wordt aangehouden. Ook het achteruitrollen bij wegrijden op hellingen behoort nu tot het verleden en met Soft Stop wordt het duiken met remmen kort voor stilstand effectief verhinderd. Een andere noviteit op remgebied is de optie ´droogremmen´. Dit zorgt ervoor dat wanneer je op nat wegdek rijdt de blokken spelingsvrij aanleggen op de schijven om zo het laagje water van de schijven te verwijderen. Dit systeem is onder andere bekend van Mercedes dat het voor het eerst introduceerde op de CL.
 
Veiligheid boven alles
Meer actieve veiligheid zien we in de vorm van Bi-Xenon Adaptieve bochtenverlichting. Dit zorgt voor een optimale lichtbundel die ook nog eens meekijkt in de bochten. Het standaard gemonteerde tweefasen remlicht wordt feller verlicht naarmate de bestuurder harder remt. Mocht het dan toch nog fout gaan dan is er een heel leger aan airbags gemonteerd dat de klap moet breken. Tevens heeft BMW erg haar best gedaan om de botsveiligheid zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. In Amerika zijn erg strenge crash-eisen met name voor een aanrijding van achteren en met hoge snelheid in de zijkant. De fabrikant heeft er in de ontwikkeling van de nieuwe 3-serie veel rekening mee gehouden.
 
Luxe
Luxe is er aan boord in overvloed. Zoals eerder al de sleutel met ´Personal Profile´ werd genoemd zo is de 3-serie ook uitgevoerd met andere comfortverhogende zaken. Neem bijvoorbeeld iDrive, ook afkomstig uit hogere modellen. De meningen zijn er sterk over verdeeld maar BMW is er nog steeds van overtuigd dat iDrive de toekomst is. Eenmaal gewent aan het systeem werkt het prima maar voor een beginner is iDrive gewoon erg lastig. Dankzij iDrive is de middenconsole wel lekker rustig te houden wordt het interieur van BMW geen vliegtuigcockpit. Verder zijn er diverse informatie- en entertainmentsystemen leverbaar waaronder het Professional LOGIC7 systeem. Dit omvat niet alleen een navigatiesysteem maar ook een radio, CD-/DVD-speler met surroundsound weergave. De climate control is afzonderlijk in te stellen voor bestuurder, passagier en achterpassagiers. Het systeem zorgt bovendien voor het automatisch condesvrij houden van de ramen.
 
Maart 2005 bij de dealers
De nieuwe 3-serie zal vanaf maart 2005 bij de dealers staan. Er zullen vanaf het begin de genoemde drie benzinemotoren en één diesel leverbaar zijn. De 3-serie zal zijn officiële wereldpremière maken tijdens de Salon van Genève die tevens in maart gehouden zal worden.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen

Ziet de nieuwe BMW 3-serie er zo uit?

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW M3 probeert Nürburgring meester te maken

Spyshots
BMW M3: gas erop met prototype
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.