Autonieuws

GoodYear EfficientGrip specifiek voor SUV´s

Een lager brandstofverbruik, kortere remafstand op natte en droge wegen en verbeterde stuurprecisie en handbaarheid. GoodYear presenteert met de EfficientGrip SUV een nieuwe band die geheel past bij het huidige tijdsbeeld waarin besparing en rationaliteit centraal staat. Maar één waarde laat GoodYear daarbij nimmer los: veiligheid.

Veiligheid loopt als een rode draad door de merkidentiteit van GoodYear. ‘De universele wens om onze dierbaren te beschermen’ is van alle tijden en alle dag en volgens GoodYear nog altijd de drijfveer voor de innovatie van hun nieuwe producten. Enerzijds een mooi marketingverhaal, iedere fabrikant wil immers een veilige band bieden, maar GoodYear gaat hierin naar eigen zeggen verder dan enkel hun productontwikkeling. De onlangs gelanceerde ‘Road Safety App’ is een mooi voorbeeld van GoodYear’s streven naar veiligheid onderweg. Door automobilisten beter te informeren over hun (vakantie)bestemming en de geldende verkeersregels, het voorkomen van bepaalde penibele situaties, rijtips en hulp in noodsituaties streeft GoodYear naar een algemeen veiliger verkeer.

Alles in één band
Waar het vanzelfsprekend vooral om draait is de ontwikkeling en productie van banden. En daarbij is de keuze voor specifieke SUV-banden voor de hand liggend. Niet alleen worden SUV’s mede gekozen vanwege het veiligheidsgevoel dat ze bieden (hoge zit, robuuste auto), maar is het ook het segment wat momenteel een enorme groei doormaakt. Tot 2015 wordt nog elk jaar minimaal 10% toename verwacht en daar profiteert GoodYear uiteraard graag van mee. Een specifieke aanpak vergt een dergelijke band echter wel. Naast veiligheid hecht een SUV-rijder immers ook veel waarde aan prestaties, vrijheid, avontuur en plezier. Vertaald naar de praktijk betekent dat dus on- en offroad, sportief en comfortabel rijden. En dat alles verpakt in één band.

Kortere remweg
Op papier voldoet de EfficientGrip SUV in ieder geval als het op veiligheid aankomt. In vergelijking met twee geteste (vooraanstaande) concurrenten levert de band van GoodYear een 5% kortere remweg op droog wegdek en sta je 6% eerder stil op nat asfalt. Ondanks een niet geheel representatieve demonstratie op het Circuit de Portimao in het zuiden van Portugal, zijn de cijfers die GoodYear opgeeft onafhankelijk getest (TÜV) en daarmee zonder twijfel juist.

Grip
Wat we wel zelf hebben kunnen ervaren zijn de algehele rijeigenschappen. Gemonteerd onder Range Rover’s Evoque zette GoodYear een uitgebreide testroute in de Portugese Algarve voor ons uit. Van nat wegdek geen enkele sprake, maar des te beter konden we de grip in de bochten beoordelen. En die blijkt uitstekend. Mede dankzij het uitgekiende rijgedrag van de Evoque blijft de auto in snel genomen bochten lang neutraal. Je moet het wel heel bont maken om grip te verliezen. En gebeurt dat, dan wordt een prima te corrigeren en veilig onderstuur veroorzaakt. 
Deels verantwoordelijk voor die eigenschappen zijn nieuwe 3D-nokken in het loopvlak. Deze zijn ontworpen om het globale contact met de weg te verbeteren en de remafstand met de genoemde 5% in te korten. Om te voldoen aan de vraag naar een betere grip op nat wegdek gebruikt GoodYear een geavanceerde loopvlaksamenstelling die nauw is verweven met de structuur van de band en die speciale harsen bevat om de grip en ook tractie op nat wegdek te verbeteren.

Lager geluidsniveau, minder rolweerstand
Om de geluidsproductie te reduceren werd het ontwerp en de plaatsing van de nokken geoptimaliseerd. En zo kan de EfficientGrip SUV als een zeer stille banden worden ervaren. Een belangrijk eigenschap, want met het op 1 juli 2012 te introduceren bandenlabel vormt het geluidsniveau één van de drie criteria waarop een band getest wordt. Grip op nat wegdek vormt de tweede variabele en zoals beschreven scoort GoodYear ook hierop prima. Blijft over het brandstofverbruik, de derde variabele. Ondanks dit voor ons niet te testen was, laat GoodYear weten de rolweerstand met 10% te hebben kunnen terugdringen. En als we je vervolgens vertellen dat de rolweerstand voor 20% verantwoordelijk is voor het verbruik van een auto dan kun je al wel raden dat dit een zeer positieve ontwikkeling is.

Het zware werk
Een SUV-band hoort zich ook enigszins in het terrein te kunnen bewijzen. Zodoende bevatte onze testroute af en toe ongeplaveide wegen. Vooral droog zand en grind, maar voor de gemiddelde SUV-rijder ruim voldoende. Wie meer van het heftige werk houdt kan bij GoodYear terecht voor de Wrangler AT/SA zoals we die op een ruiger terrein onder de Volkswagen Amarok konden testen. Met zowel modder en steile hellingen alsook losliggend grind leek de band geen enkele moeite te hebben. En om het kunnen van de meest veeleisende band, de Wrangler DuraTrac te mogen beproeven stapten we in Land Rover Defender en Discovery’s waarbij een instructeur ons een demonstratie gaf van serieus offroadrijden. Zelf rijden was er helaas niet bij, daarvoor vergde het parcours een speciale, getrainde vaardigheid. Maar dat de banden zich indrukwekkend wisten te houden, dat werd maar al te duidelijk.

De GoodYear EfficientGrip SUV is leverbaar van 15 t/m 20 inch en wordt af-fabriek geleverd op onder meer de Audi Q3 en Range Rover Evoque.

Gerelateerde artikelen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Ferrari heeft een nieuwe one-off: de SP38

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Het grote samenstellen van de RR Cullinan kan beginnen!

Autonieuws
> Artikel lezen

Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!

Autonieuws
Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.