Autonieuws

Fisker scoort lekker in Nederland

Kroymans, distributeur van het ‘elektrische’ Fisker, laat weten binnenkort hun 100ste Karma te registreren en momenteel nog 60 exemplaren in backorder te hebben staan. De interesse is zelfs zo groot dat (pers)demo’s binnen weken klantenauto’s worden.

Het bedrijf in Hilversum dat ook exclusieve merken als Aston Martin, Jaguar en Ferrari vermarkt omarmde Fisker als toevoeging aan hun portfolio, maar had zo’n succes niet aan zien komen. “Toen we het dealerschap voor Fisker verwierven hadden we de economische tijden niet mee, en ook al gaat het momenteel wat beter, niemand bij Kroymans had durven dromen dat we een dergelijk aantal Karma’s in enkele maanden zouden verkopen. Enkele tientallen, ja, maar meer dan honderdvijftig, echt niet! Zeker niet als je ook nog beseft dat er aan de auto een prijskaartje van minimaal een ton hangt. Dat is toch serieus geld.”

Obama
De komende maanden verwacht Kroymans nog meer orders te schijven, want het animo is overweldigend. “We hadden drie (pers)demo’s, nu nog maar één. De andere hebben we ingezet als voorloopauto voor klanten die een Karma hebben besteld. Sommige wachten immers al twee jaar op hun Karma!” Ook wordt er al regelmatig geïnformeerd naar de Surf en Atlantic, maar concrete uitspraken over leveringstijden durft Kroymans niet te doen. Daarvoor gaat de woordvoerder van het merk in op de nogal negatieve verhalen dat Fisker sinds kort onder toezicht staat van het Amerikaanse Department Of Energy (DOE) vanwege het niet kunnen nakomen van gemaakte afspraken. "Het DOE heeft Fisker een lening van in totaal 529 miljoen dollar toegezegd waarvan tot dusver 193 miljoen is gebruikt voor de ontwikkeling van (nieuwe) modellen. Dat het restant enige tijd geleden door het DOE is bevroren klopt, maar de reden daarachter heeft weinig te maken met het niet voldoen aan verplichtingen door Fisker. Het is niet geheel toevallig dat sinds de voorronde van de komende Amerikaanse verkiezingen zijn gestart Fisker in financiële nood terecht kwam. Fisker is een soort steunproject van Barack Obama, net als Tesla. De huidige president van de VS is namelijk een groot voorstander van milieuvriendelijke producten en het potentieel daarvan, en heeft destijds besloten om de autoindustrie en andere vernieuwende bedrijven actief te steunen, waaronder Fisker. Maar Obama is democraat en herkiesbaar en laten het nu de republikeinen zijn die achter de bevriezing van het restende leningdeel voor Fisker zitten. De conclusie dat er zich hier een vorm van dwarsbomen afspeelt is dan al gauw gemaakt. Bovendien kent ieder nieuw bedrijf opstartproblemen, waaronder kinderziektes in producten, en ook is het gebruikelijk dat er de eerste jaren verliezen worden gemaakt. Dat geldt helemaal voor een kapitaalintensieve onderneming als een autofabrikant. De vruchten hebben tijd nodig om te rijpen.”

Privélening
De kans dat Fisker kan fluiten naar de rest van de toegezegde lening is aanzienlijk. Om dat niet af te wachten en de toekomst van het bedrijf veilig te kunnen stellen heeft oprichter Henrik Fisker meteen een oproep gedaan bij talloze privé-investeerders. Uiteindelijk heeft dit naar eigen zeggen 400 miljoen dollar opgeleverd. Of dat voorlopig voldoende is zal de tijd uitwijzen. Feit is dat Fisker met dit ‘geld van buitenaf’ niet zozeer meer contractverplichtingen heeft aan de Amerikaanse overheid. Wegen naar een efficiëntere bedrijfsvoering zijn open komen te liggen en Fisker heeft die mogelijkheid meteen aangegrepen met het zoeken naar een productiefaciliteit buiten de VS; dat bespaart geld volgens de fabrikant. Duidelijk mag zijn dat Fisker, ook na tegenslag, de handdoek niet zomaar in de ring gooit. Ze weten dat ze iets ludieks en lucratiefs in handen hebben. En dat moet je koesteren en aanvechten wanneer nodig.

Gerelateerde artikelen

Fisker EMotion ook in productietrim behoorlijk bruut

Autonieuws
Fisker EMotion ook in productietrim behoorlijk bruut
> Artikel lezen

Nieuwe Fisker eist je beeldscherm op

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit is het echte gezicht van de Fisker EMotion

Autonieuws
Dit is het echte gezicht van de Fisker EMotion
> Artikel lezen

'Apple heeft interesse in technologie Fisker EMotion'

Autonieuws
'Apple heeft interesse in technologie Fisker EMotion'
> Artikel lezen

Fisker EMotion: 640 km ver en 260 km/h snel

Autonieuws
Fisker EMotion: 640 km ver en 260 km/h snel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.