Autonieuws

Nieuwe vier- en zescilinders voor Jaguar

Jaguar breidt haar motorengamma uit met een tweetal nieuwe benzinemotoren. De vier- en zescilinder motoren worden leverbaar voor de XF en de XJ, maar de nieuwe zescilinder zal bovendien ook in de F-type worden geleverd.

Jaguar’s motorengamma wordt daarmee gestaag verder uitgebreid. Naast de bestaande 5.0 liter V8, 5.0 liter V8 Supercharged, 2.2 liter turbodiesel en 3.0 liter V6 twin-turbodiesel zijn de 3.0 liter V6 met supercharger en de 2.0 liter viercilinder met turbo vanaf modeljaar 2013 leverbaar.

3.0 V6
De nieuwe 3.0 V6 Supercharged is straks verkrijgbaar in twee versies, afhankelijk van de modellijn waarin ze toegepast wordt. De 340 pk / 450 Nm-variant is straks te vinden in de XF en XJ; de 380 pk / 460 Nm-versie is er exclusief voor Jaguar’s nieuwe F-type. Dankzij innovatieve technieken levert die laatste, met 127 pk per liter, het hoogste specifieke vermogen ooit voor een Jaguar-motor. Qua souplesse moet het blok in beide uitvoeringen uitblinken; het maximale koppel is namelijk al vanaf 1.800 tpm beschikbaar.

2.0 viercilinder
Die souplesse gaat ook op voor de nieuwe 2.0 liter turbomotor. Het blok levert 240 pk bij 5.500 tpm en een koppel van 340 Nm tussen de 1.800 en 4.000 tpm. Deze motorvariant wordt leverbaar in de Jaguars XF en XJ. Uniek, want voor het eerst levert Jaguar daarmee een viercilinder in de XJ! Net als de nieuwe V6 is ook deze volledig opgetrokken uit aluminium en is daarbij uiterst compact. Die relatief kleine massa komt de rij-eigenschappen ten goede en brengt tevens de nodige uitstoot- en verbruiksvoordelen met zich mee. Ook qua prestaties is het allerminst klagen. Jaguar verwacht voor zowel de XF als de XJ een 0-100 km/h tijd in zo’n 7,5 seconden en een topsnelheid van 240 km/h. Beide motoren worden gekoppeld aan een achttrapsautomaat die sinds dit jaar al leverbaar is op Jaguar’s modellen.

Lagere vanafprijs
De prijzen van de nieuwe vier- en zescilinder voor de Jaguar XF en XJ zijn op dit moment nog niet bekend. Reken erop dat dit een positieve impuls zal geven aan het gamma van beide modellen. Het zijn immers motoren die aan de onderkant van het gamma worden bijgevoegd en daarmee de vanafprijs zullen drukken.

Gerelateerde artikelen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

4-pitter dropt prijs Jaguar F-type met 27 mille(!)

Autonieuws
4-pitter dropt prijs Jaguar F-type met 27 mille(!)
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.