Autonieuws

Adder voor op het circuit: Viper GTS-R

Naast de niet bepaald bescheiden Viper ontwikkelde SRT de Viper GTS-R, een slang voor op het circuit. SRT gaat in 2012 met een fabrieksteam deelnemen aan de American Le Mans Series.

Eerder vandaag trok SRT – het nieuwe sub-merk van Chrysler – het doek van de langverwachte Viper. Er was echter niet gerekend op de GTS-R, een raceklare Viper die we nog dit jaar aan de start van meerdere races zullen zien. Niet minder dan 12 jaar geleden was het dat fabrieks-Vipers voor het laatst aan de start stonden van de American Le Mans Series (ALMS). Toentertijd wisten de krachtpatsers uit Detroit te domineren en dat succes smaakt blijkbaar naar meer.

Giftig
De nieuwe Viper is van zichzelf al een potente machine maar alleen het chassis wordt een-op-een overgenomen om de GTS-R te maken. Alle andere onderdelen worden onder handen genomen om de Viper de grootste kansen te geven in het aankomende race-seizoen. Van de monsterlijke V10 wordt 400cc afgesnoept om te voldoen aan de regels van de ALMS maar dit hoeft niet te betekenen dat de motor onderdoet voor zijn 640 pk sterke straatbroertje. Zonder strenge uitstootregels zou het vermogen van de 8.0 liter V10 behoorlijk op kunnen lopen. Grote winst ten opzichte van de straatlegale versie wordt in ieder geval behaald in de gewichtsbesparing. Het exacte gewicht is nog onbekend maar zal dankzij de toepassing van koolstofvezel zo dicht mogelijk bij de minimumgrens van de ALMS liggen (1.245 kg).

Racen
Volgens SRT is de Viper GTS-R de ultieme combinatie van snelheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid. De racer is gebouwd voor langeafstandsraces zoals Petit Le Mans en de 24 Uur van Le Mans. Hij zal echter ook ingezet worden bij de kortere, twee uur durende races in de ALMS. Het big-block circuitmonster zal uitkomen in de GT-klasse en het op moeten nemen tegen onder andere de Ferrari 458, BMW M3, Porsche 911 GT3 en de Chevrolet Corvette. De nieuwe GTS-R zal in de loop van de zomer zijn debuut maken op de Amerikaanse circuits en proberen zich te kwalificeren voor de beroemde 24-uursrace van 2013 in het Franse Le Mans.

Gerelateerde artikelen

Dodge Challenger SRT Hellcat doet verlangen naar een oneindige roadtrip

Fotogalleries
Monsterlijke sfeerbeelden van Dodge Challenger SRT Hellcat
> Artikel lezen

SRT Viper klaargestoomd voor Le Mans

Autonieuws
SRT Viper klaargestoomd voor Le Mans
> Artikel lezen

Fabelachtige SRT Tomahawk Vision GT heeft 2.590 pk

Autonieuws
SRT Tomahawk Vision Gran Turismo
> Artikel lezen

SRT Viper Time Attack gaat strijd met ZR1 aan

Autonieuws
SRT Viper Time Attack gaat strijd met ZR1 aan
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.