Autonieuws

Het dak gaat eraf: BMW i8 Concept Spyder

Nadat BMW ons vorig jaar de i8 (Coupé) Concept voorschotelde, gaat nu het dak eraf. Dit derde model onder BMW´s milieubewuste submerk moet elektrisch rijden combineren met uiterst sportief rijgedrag terwijl je haren in de wind wapperen.

Iets minder dan een jaar geleden presenteerde BMW de eerste conceptmodellen van het nieuwe i-submerk die ontworpen waren volgens het LifeDrive-concept. Tegelijk kondigde het merk aan de futuristische modellen in 2013 in productie te nemen. Dit interessante vooruitzicht bestond op dat moment uit de i3, een compacte elektrische stadsauto uitgerust met een range-extender, en de i8, een sportwagen met zowel elektro- als benzinemotor. Het was vooral het laatstgenoemde model dat de aandacht trok omdat hij zeer sportieve prestaties combineert met een uitzonderlijk laag brandstofverbruik.

Vleugeldeuren
De reacties op de i8 waren blijkbaar dermate positief dat BMW genoeg potentieel in het model ziet om ook een Spyder te ontwerpen. Om de i8 Spyder te maken heeft BMW zowel de wielbasis als de totale lengte met ongeveer 15 cm ingekort. Waarbij vleugeldeuren meestal op de coupé-variant van een auto zitten (Mercedes-Benz SLS AMG) is het bij de i8 juist de cabriolet die deze eye-catchers gemonteerd krijgt. Achter de bestuurder is een glazen paneel gemonteerd waardoor het elektrische systeem goed zichtbaar is van buitenaf om, volgens BMW, ‘een showcase te bieden voor de funfactor in mobiliteit’.

Opvouwdak
In het interieur moeten verschillende kleurstellingen en ´lagen´ ervoor zorgen dat individuele elementen duidelijk zichtbaar zijn. Ook de andere overlappende oppervlakken zijn zo ontworpen dat de aandacht van de bestuurder naar de belangrijkste meters en klokken wordt getrokken.
Om de bestuurder droog te houden wordt er nog gewerkt aan een opvouwbaar dak. Een logische gedachte, alleen is het nu maar hopen dat de bijzondere uitstraling van de Spyder hiermee niet verloren gaat.

Aandrijving
De aandrijflijn van de Spyder is gelijk aan die van de coupé. Dit betekent dat een elektromotor 131 pk naar de voorwielen stuurt en een driecilinder turbomotor 223 pk op de achterwielen overbrengt. Als gecombineerd vermogen komt daar 354 pk uit en brengt het de i8 Spyder in 5,0 seconden naar de 100 km/h. De gesloten variant doet dit vier tiende sneller. Ondanks het hoge vermogen, maar dankzij de bijzondere motorenconstructie bedraagt het opgegeven verbruik slechts 3.0 l/100 km. Uniek voor een auto in dit segment, maar wel 0,3 l/100 km meer dan de coupé.

Altijd mobiel
Geheel elektrisch rijden is mogelijk over een afstand van 30 kilometer. Het weer volledig opladen van de accu vergt 1 uur en 45 minuten. Om leegstand vroegtijdig te voorkomen bevat de i8 Spyder functies om de dichtstbijzijnde laadstations te tonen, de accu’s op te laden op vooraf ingestelde tijden en om de actuele laadtoestand van de accu te bekijken. Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat de Spyder in z´n energiebronnen droog komt te staan, dan bevinden zich in de bagageruimte twee elektrische kickboards, een soort kruising tussen een skateboard en een step om alsnog je weg te kunnen vervolgen.

De BMW i8 Spyder beleeft op de Beijing Motor Show zijn wereldpremière. De marktintroductie van de BMW i3 staat gepland voor 2013, de i8 Spyder zal vermoedelijk niet lang daarna gaan volgen.

Gerelateerde artikelen

Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8

Autonieuws
Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8
> Artikel lezen

Langverwachte BMW i8 Spyder op weg naar 2018

Spyshots
BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs

Autonieuws
Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs
> Artikel lezen

2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder

Autonieuws
2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

Vervangen camera's de autospiegels?

Autonieuws
Vervangen camera's de spiegels in onze auto's?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.