Autonieuws

Dak eraf van Lotus Exige S Roadster

Wat kan nu nog leuker zijn dan een Lotus Exige S? Een dakloze Exige S natuurlijk. Lotus presenteert hem op de Autosalon van Genève en zal hem op korte termijn in de etalage zetten. Wellicht nog voor de zomer.

Nu is iedere Lotus al behoorlijk puur van stuk, maar de meest onvervalste Lotus is toch wel de Exige. Vorig jaar verscheen de compleet nieuwe generatie die ruimer, sterker, sneller, maar ook zwaarder werd. Door benodigde verstevigingen om de carrosseriestijfheid te behouden sleept de Exige S Roadster nog meer kilo’s voort, maar met twintig stuks heeft Lotus de gewichtstoename aardig beperkt weten te houden; 1.100 kg legt de roadster op de weegschaal.

Specificaties
Die extra kilo’s zijn een noodzakelijk kwaad, maar negatieve consequenties voor de prestaties hebben ze – gelukkig – niet gehad. Achterin doet een 3.5 liter V6 geholpen door een supercharger het werk en net als de gesloten variant brengt die de Exige S Roadster in zo’n vier seconden naar de 100 km/h. Nog geen vijf tellen later staat 200 km/h op de klok. Dat is zeer snel, terwijl de topsnelheid van 233 km/h op basis van 350 pk aan vermogen weer opvallend bescheiden is. Het koppel reikt tot 400 Nm en wordt normaliter via een handmatige 6-bak naar de achterwielen geleid. Als optie is de Serial Precision Shift-transmissie van Lotus met schakelflippers aan het stuurwiel. Die weet ook het verbruik acceptabel te houden. Een gemiddelde van 10,1 l/100 km zou moeten kunnen lukken.

Race Pack
Binnenin de open Exige – de eerste ooit – gaat het er minimalistisch aan toe. De gehele cockpit is er primair op gericht functioneel te zijn, maar comfort en meer luxe is mogelijk, net als het tegenovergestelde, een gestript interieur. Met het optionele Race Pack wordt de auto klaargestoomd voor het circuit. Launch control is dan inbegrepen en ook staat de roadster dan op een specifiek onderstel. Normaliter is die meer vergevingsgezind.

Gerelateerde artikelen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Genève decor voor 'spannende Lotus'

Autonieuws
Genève decor voor vernieuwde Lotus
> Artikel lezen

Lotus Exige LF1 superstrak voor de lens

Fotogalleries
Lotus Exige LF1 superstrak voor de lens
> Artikel lezen

Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE

Autonieuws
Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE
> Artikel lezen

Lotus Exige 380 is de allersnelste ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.