Autonieuws

UPDATE: Volkswagen Cross Coupé evolueert in Geneve

Volkswagen’s plannen met de Cross Coupé worden steeds concreter. Na zijn werelddebuut in Tokyo presenteert Volkswagen in Genève opnieuw een variant. Behalve de rode lakkleur is het model tevens van een andere aandrijflijn voorzien.

De Cross Coupé was de verrassing op de Tokyo Motor Show. Niet in de laatste plaats omdat Volkswagen’s plannen met het model er overduidelijk vanaf straalden. Dat wordt in Genève bevestigd aangezien ze het model er opnieuw in de spotlights zetten.

Diesel-hybride
Belangrijkste verschil met de in Tokyo gepresenteerde Cross Coupé is de aandrijflijn. Ditmaal rust er in de motorsteunen geen 150 pk sterke TSI-motor, maar een TDI-diesel. Dat blok is gekoppeld aan een tweetal elektromotoren waardoor het gecombineerde vermogen op een ferme 306 pk komt. De 2.0 liter diesel alleen al levert een koppel van 400 Nm en daar komt de trekkracht van de beide elektromotoren nog bij. Die 40 kW sterke elektromotor op de voortrein genereert 180 Nm terwijl die 85 kW versie achterin de auto nog eens 270 Nm weet op te wekken.
Volgens Volkswagen produceert het gezamenlijke pakket een maximumkoppel van maar liefst 700 Nm wat uiteindelijk een acceleratie naar ´100´ mogelijk maakt in 6,5 seconden. De geclaimde topsnelheid bedraagt 220 km/h. Fraaie prestaties, maar nog veel interessanter is het gemiddelde verbruik van de krachtige aandrijflijn; die bedraagt slechts 1,8 l/100 km bij een CO2-uitstoot van een schamele 46 g/km.

Modi
De Cross Coupé kan gemiddeld zo zuinig en schoon zijn doordat hij over een afstand van 45 kilometer geheel elektrisch kan rijden. De Volkswagen rijdt dan in E-modus waarbij alleen de elektromotor achterin arbeid levert en zodoende sneller rijden dan 120 km/h niet mogelijk is. Zodra die accu leeg is, schakelt de TDI-motor automatisch in om ondersteuning te bieden. In Sport- en Offroad-modus worden alle vier wielen aangedreven om extra prestaties te leveren terwijl de City-modus juist is toegespitst op maximale efficiency.

2014 bij de dealers
Zoals we vlak na de Tokyo Motor Show al schreven is het een kwestie van tijd totdat Volkswagen de Cross Coupé in productie zal nemen. Het Duitse concern heeft immers voor 2013-2014 een groot elektrisch en plug-inmodellenoffensief op de planning staan. Van de Cross Coupé verwachten wij dat deze begin 2014 bij de dealers staat.

Gerelateerde artikelen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe

Autonieuws
> Artikel lezen

Opnieuw meer pk's voor Volkswagen Golf GTI

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla

Autonieuws
Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla
> Artikel lezen

Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...

Autonieuws
Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...
> Artikel lezen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.