Autonieuws

Tourneo Concept markeert nieuwe generatie Ford-bussen

Met de Tourneo Custom Concept blikt Ford vooruit op een geheel nieuwe reeks people carriers van het merk. Ford heeft daarin gezocht naar het concept van een MPV, dus een combinatie van een representatief design, functionaliteit en natuurlijk ruimte.

“Eén blik op de Tourneo Custom Concept is voldoende om te zien dat de Tourneo Concept verder gaat dan de bestaande personenbus,” zegt Stephen Odell, CEO bij Ford Europa. “De Tourneo Custom heeft de kwaliteiten van een personenauto en daarom zijn we ervan overtuigd dat hij niet alleen aantrekkelijk is voor zakelijke, maar ook particuliere klanten.”

Gestroomlijnd
Met name het front van de Tourneo Concept leunt meer dan ooit tevoren op dat van een MPV, een ontwikkeling die we steeds vaker tegenkomen bij wat in eerste instantie bedoeld is als bedrijfsvoertuig. Met het gezicht van de S-Max oogt de Tourneo Concept een stuk minder bonkig. Vanaf de B-stijl verder naar achteren ontkomen fabrikanten er niet aan het oerconcept van een bedrijfswagen aan te houden. Een gestroomlijnde koets zou namelijk resulteren in ruimteverlies en dat is juist niet de bedoeling.

Interieur
Binnenin wordt nog meer de indruk gewekt in een S-Max plaats te hebben genomen. Dat was ook het doel verklaart Campell: “We wilden de bestuurder en de passagiers een interieur bieden met hetzelfde hoge niveau van design en kwaliteit dat ze zouden ervaren in een moderne personenauto van Ford, maar dan met volop ruimte voor passagiers en bagage”. De achterstoelen zijn compleet nieuw ontworpen en kunnen eenvoudig in verschillende standen worden gezet of volledig worden verwijderd. Aan moderne elektronische rijhulpsystemen ontbreekt het de nieuwe generatie bedrijfsvoertuigen van Ford ook niet. SYNC-spraaksturing, Emergency Assistance, een achteruitkijkcamera en systemen als Lane Departure Warning en Driver Alert zullen tot de mogelijkheden behoren.

Duratorq
De Tourneo Concept is de eerste Ford die gebaseerd is op een nieuw wereldwijd platform dat naar eigen zeggen meer rijdynamiek en tegelijk comfort bij een lager geluidsniveau biedt. De aandrijving geschiedt via een verfijnde 155 pk sterke 2.2 liter Duratorq TDCi. In de volledige reeks nieuwe generatie bedrijfsautomodellen van Ford zal deze dieselmotor in drie verschillende gradaties (100, 125 en 155 pk) leverbaar zijn, waarbij alle versies standaard zullen beschikken over een handbak en Stop/Start. In de loop van 2012 zullen deze worden voorgesteld. Als carrosserievarianten zullen er in eerste instantie twee wielbasissen zijn. Later volgen er grotere Transits met meer laadvermogen. Deze modellen worden wereldwijd op de markt gebracht en beschikken over achterwielaandrijving.

De Ford Tourneo Custom Concept debuteert op de Autosalon van Genève.

Gerelateerde artikelen

Opvallende scores bij nieuwe reeks Euro NCAP-tests

Autonieuws
Vier lage scores bij nieuwe reeks Euro NCAP-tests
> Artikel lezen

Ford onthult nieuwe Tourneo Connect

Autonieuws
Ford onthult nieuwe Tourneo Connect
> Artikel lezen

Ford Tourneo Courier maakt drietal compleet

Autonieuws
Ford Tourneo Courier maakt drietal compleet
> Artikel lezen

Ford maakt prijskaartje Tourneo Connect bekend

Autonieuws
Ford maakt prijskaartje Tourneo Connect bekend
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.