Autonieuws

Eerste info over Volkswagen Passat van 2014

Niet goedkoper, wel meer waar voor je geld, dat is de insteek van de Passat die in 2014 komt. Volkswagen heeft de eerste details van de nieuwe generatie van diens populaire middenklasser doorgespeeld aan de media.

Volkswagen noemt de huidige Passat steevast de zevende generatie, maar in wezen is het slechts een facelift op het model dat medio 2005 gelanceerd werd. Dat valt ook moeilijk te ontkennen met de wetenschap dat de daadwerkelijk compleet nieuwe Passat begin 2014 zal worden geïntroduceerd, dus slechts drie jaar na de laatste doorgevoerde vernieuwingslag. Normaliter bedraagt de levenscyclus van een autogeneratie al gauw minimaal zes jaar.

Goedkoper produceren
Maar goed, het zal Volkswagen niet weerhouden de nieuwe Passat doodleuk te beschouwen als achtste generatie. Dat model kent dan ook daadwerkelijk diverse nieuwigheden. Zo staat het op het van meet af aan ontwikkelde MQB-platform. De op de Autosalon van Genève te onthullen nieuwe Audi A3 heeft de primeur en de eerste Volkswagen hierop gebouwd is de Golf VII. Die verschijnt in de loop van 2013. In 2014 is het dan de beurt aan de nieuwe Passat.
Hoewel de multi-inzetbare bodemgroep lagere productiekosten met zich mee mag brengen, verwacht niet dat de nieuwe Passat goedkoper in aanschaf wordt. Dit heeft zonder meer iets te maken met diens marktpositie en –imago, maar ook omdat Volkswagen in plaats van een gunstigere prijskaartje het model rijker gaat uitrusten. Meteen vanaf de basisuitvoering zal bijvoorbeeld al een redelijk uitgebreid infotainmentsysteem met groot display aanwezig zijn alsook een start/stop-systeem en voorbereidingen om mobiele telefoons aan te sluiten. Zaken waarvoor nu nog bijbetaald moet worden.

Euro6
Een opvallende ontwikkeling in het bestaande motorenprogramma zal niet aan de orde zijn. Vanwege de aangescherpte regels zinspeelt Volkswagen op een zo hoog mogelijke efficiëntie en één van de manier om dat te bereiken is het besparen van gewicht. Ondanks de rijkere uitrusting zal de Passat tenminste 50 kg lichter zijn dan voorheen. Een rijklaargewicht van onder de 1.400 kg – in de regel 100 kg boven het leeggewicht – voor de basisversie is het streefgewicht. Een andere manier om de motoren zuiniger en schoner te krijgen is door ze te voorzien van cilinderuitschakeling (TSI’s). Alle TDI-diesels krijgen de beschikking over een NOx-katalysator. Daarmee zullen ze goed zijn voor de vereiste Euro6-norm.

Plug-in hybride
Een momenteel nog onbekende in het leveringsgamma van de Passat is een plug-in hybride. Straks niet meer. Althans, het moet wel heel raar lopen wil dit niet het geval zijn. Verwacht wordt dat deze stekker-Passat een vermogen kent van zo’n 170 pk met een elektrische actieradius van 50 kilometer. Saillant detail hierin is dat gezegd is dat de hybrideversie slechts honderd kilo zwaarder zal wegen dan een vergelijkbare benzinevariant, ondanks het accupakket.

Gerelateerde artikelen

Dit kost de Volkswagen Passat GTE (7%)

Autonieuws
Dit kost de Volkswagen Passat GTE (7%)
> Artikel lezen

Zuinige Passat 1.6 TDI BlueMotion te bestellen

Autonieuws
> Artikel lezen

Zuinige Passat 1.6 TDI BlueMotion te bestellen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.