Autonieuws

Nieuwe auto’s blijven in trek

Bovag en RAI laten weten dat Nederland nieuwe auto’s blijft kopen. Volgens de brancheorganisaties vonden er in november 41.264 nieuwe kentekenaanvragen plaats en dat is 11,8 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Wel is het in aantallen minder dan in oktober van dit jaar.

Het is gebruikelijk dat er in november en december minder nieuwe auto’s worden geregistreerd dan in de individuele maanden daarvoor. Desondanks is de plus van een kleine twaalf procent een behoorlijke opsteker. Toch verwachten Bovag en RAI dat de aanhoudende stijgende lijn van de autoverkoop volgend jaar langzamerhand zal afnemen. Men vermoedt dat autodealend Nederland over 2012 zo’n 500.000 nieuwe auto’s weet te verhandelen, terwijl het dit jaar de 550.000 zeker gaat halen. Gerekend tot en met november staat de teller op 538.754 nieuw gedrukte kentekens. Over de eerste elf maanden van vorig jaar waren dat er 471.174 stuks.

Renault Twingo
Overtuigend de populairste auto in november was de Renault Twingo en de belangrijke oorzaak hierin had een uitverkoop. De vernieuwde Twingo zit eraan te komen (morgen gaan we ermee rijden) dus zet Renault het prefacelift model nu tegen aantrekkelijke tarieven weg. Onverminderd in trek blijven de Volkswagen Polo, Toyota Aygo en Peugeot 107. Ze vullen de top-5 van best verkochte modellen in november aan met op plaats vier de Opel Corsa.

Uitverkoop
Mede door de goede resultaten van hun kleinste mag Renault zich het best verkopende merk in november noemen, gevolgd door Volkswagen, Opel, Peugeot en Ford die de top-5 compleet maken. Niet in de topregionen maar toch goed zaken deed Chevrolet, en wel mede dankzij aanbiedingen in het programma van de Spark en de Aveo. Ook bij Lancia zitten de verkopen in de lift en dit alles door de nieuwe Ypsilon. De animo voor Fiat, Seat en Skoda is intussen aan het afnemen, en dat komt omdat 1 juli 2012 nadert en de fiscale aantrekkelijkheid van hun modellen in veel gevallen vanaf die datum wegvalt. Desondanks kijken deze merken terug op een uitstekend jaar; de buit is immers allang binnengehaald.

Engeltjes
Vervolgens zijn er nog de merken die het beter dan vorig jaar doen door de komst van een reddende engel. Land Rover bijvoorbeeld had een moeilijk jaar, totdat de Evoque kwam. Die begint nu lekker op stoom te komen. En Lexus is gezegend met de CT200h. Zonder de compacte hybride zou het huilen zijn. Ook bij Jeep is de stemming ineens bijzonder goed door enkele nieuwkomers. Slecht gaan het nog altijd bij Infiniti, Jaguar en Honda. Dik in de min zitten ze. Bij die laatste twee gloort er echter hoop aan de horizon met respectievelijk de onlangs gelanceerde gefacelifte XF en de komende Civic.

Gerelateerde artikelen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 nu ook als plug-in hybride

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3

Autonieuws
BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3
> Artikel lezen

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2017

Autonieuws
Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2018
> Artikel lezen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.