Autonieuws

Autowereld.com volgt stoomcursus autocoureur

Met enige regelmaat een ontiegelijk snelle auto onder de kont. Soms neerstrijken op een inheems met zonovergoten circuit, maar nimmer hoeven omkijken naar de waarde van het peperdure blik en de kostprijs van smeulend rubber. Die gasten van Autowereld.com, dat moeten wel volleerd coureurs zijn. Je zou het denken. Maar niet dus. We zouden het wel graag willen worden. Dus moest er maar eens van komen!

Een racelicentie op zak, wat heb je eraan? Om vervolgens in competitie te kunnen racen is een winnend lottoticket nodig. Geslaagd een bank beroven zien we immers ook niet gauw gebeuren. Een geldsponsor? Kan. Een rijkaard van een schoonpa biedt zeker meer perspectief. Maar wellicht kijkt diens dochter liever naar haar nagels dan mannen. Blijft eigenlijk over zelf keihard werken om die droom van autocoureur te verwezenlijken. Geen geduld voor, en buiten dat, wij beschikken nu eenmaal niet over het brein noch de timing van een Mark Zuckerberg.

We geven toe. Met dertig stuurmannen menig weekend uiteenlopende circuits afstruinen om al bumperklevend elkaar het vuur aan de schenen te leggen vergt een serieus pak geld. Racen is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Tijdens een racecursus draait het daar in feite ook niet om. Stap maar eens in de auto en rijdt hooguit een rondje om de kerk. In mum van tijd krijs je tierend de ‘ergernissen top-10 in het verkeer’ door de cabine. Onkundige automobilisten vliegen je om de oren. Soms letterlijk. Meestal, veelal onbewust, breng je het er zelf niet bijster veel beter van af. Want we denken wel goed te kunnen rijden, de waarheid ligt daar in driekwart van de gevallen ver vandaan.

Professioneel autocoureur zijn, het zal dus wel altijd bij een droom blijven. Ook voor ons. Dat neemt echter niet weg dat we onze rijtalenten optimaal willen benutten. Vandaar dus geen eenvoudige slipcursus, maar een racecursus. Daarin komen pas echt de facetten aan bod waarmee we dagelijks in het verkeer te maken kunnen krijgen. Onder- en overstuur, bochtentechniek, rem- en uitwijkoefeningen, wagenbeheersing, het wordt tijdens zo’n racecursus allemaal behandeld. Intensief, zodat het niet bij slechts een momentopname van kennis en kunde blijft. Kilometers gaan we maken. Zo veel mogelijk. En lol beleven. Zeker ook niet onbelangrijk. Een betere automobilist worden, dat is wat we willen. En die racelicentie, die maakt zonder meer indruk op feestjes en partijen.

Op 2,3 en 4 november moeten we laten zien wat we waard zijn. Op het TT Circuit Assen en onder het strenge oog van ervaren instructeurs van Prodrive Training krijgen we tot wel 300 kilometer per dag voor onze kiezen. ’s Avonds even terug in de schoolbanken, want zonder theorie geen praktijkexamen. Onze cursusauto is een Mazda MX-5 Cup-racer. In de basis zowaar een oud bekende van ons. Nu maar hopen op droog weer!

Gerelateerde artikelen

Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5

Autonieuws
Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5
> Artikel lezen

Afneembare hardtop voor Mazda MX-5 Cup

Autonieuws
> Artikel lezen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Fotoserie Mazda gooit nog wat kolen op het vuur

Fotogalleries
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.